Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Лондон продължават да намаляват заради по-слабото търсене

Очакванията са пониженият интерес на купувачите да се запази и през второто полугодие

Цените на жилищата в Лондон продължават да намаляват заради по-слабото търсене

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон са продължили да спадат и миналия месец на фона на свиващото се търсене в британската столица, сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Bloomberg.

За шести месец значително повече брокери на недвижими имоти съобщават за намаляващи, отколкото за растящи цени, въпреки че броят им се свива в сравнение с предишните месеци, съобщава RICS. На национално ниво цените са останали предимно непроменени, допълва компанията.

Цените на жилищата във Великобритания намаляват след 30-годишния бум, който ги тласна до недостъпно равнище за повечето британци. По-бавният икономически растеж и решението за напускане на Европейския съюз (ЕС) нанесоха допълнителен удар на търсенето на жилища, особено в Лондон.

Още по темата

Броят на хората, търсещи апартамент за купуване в британската столица, не се е променил много миналия месец и участници в допитването на RICS очакват пониженият интерес да се запази през второто полугодие. На национално равнище броят на продажбите намалява за 16-и месец.

„Трудно е да очакваме стимулиране на активността на жилищния пазар в близко бъдеще“, казва Саймън Рубинсън, главен икономист в RICS.

Данъчните промени са имали нежелани последици за сектора на частните жилища под наем, допълва той. „Макар че е разбираемо желанието на правителството да окаже подкрепа на купувачите на първо жилище, това се случва на цената на по-високи наеми, тъй като привлекателността на закупуването на жилища с цел отдаване под наем намалява“, отбелязва Рубинсън.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен