Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в САЩ отбезяваха най-големия си скок от 4 години през май

Ако лихвите по ипотеките продължат да растат, по-малко собственици на жилища ще пожелаят да се преместят в нов дом

Цените на жилищата в САЩ отбезяваха най-големия си скок от 4 години през май

Снимка: Архив Ройтерс

Няма съмнение, че имотният пазар в САЩ принадлежи на продавачите. Жилища за продажба са малко, търсенето е голямо, а цените растат все повече, съобщава CNBC.

Цените на жилищата в страната са нараснали със 7,1% през май, сочи докладът на компанията CoreLogic. Това е най-големият скок от четири години. Ръстът на цените на годишна основа леко се сви на фона на повишаването на лихвите по ипотеките, но те явно не се отразяват негативно на търсенето. Високите цени обаче влошават вече критичния недостиг на жилища.

„През първото тримесечие установихме, че около 50% от собствениците на жилище е трябвало да плащат лихви по ипотеките от 3,75% или по-малко. Средните лихви по ипотеките през май достигнаха седемгодишен връх от 4,6%, като все повече собственици на жилища запазват настоящите си нисколихвени кредити вместо да продадат и да купят друго жилище, което ще им донесе по-висок лихвен процент“, казва Франк Нотафт, главен икономист на компанията CoreLogic.

Ако лихвите по ипотеките нараснат още повече, малко собственици на жилища ще пожелаят да се преместят. Ако днешните притежатели на жилище трябва да плащат лихви по ипотеките си, които са с един процентен пункт по-високи от настоящите, 24 на сто не биха се преместили, показва изследване на компанията John Burns Real Estate Consulting.

36% са заявили, че „може би няма“ да се преместят. В момента средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксирана лихва е с малко над един процентен пункт по-висока в сравнение с периода след рецесията.

Още по темата
Средната цена на съществуващите жилища, продавани през май, е била 264 800 долара, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Някои пазари, разбира се, са по-горещи от други. Сиатъл, Денвър и Сан Франциско продължават да отбелязват едни от най-големите ръстове на цените заради най-ограничените им "запаси" от жилища.

Наличните жилища за продажба намаляват на годишна основа в последните 36 месеца, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Недостигът е най-остър в най-ниския сегмент на пазара, където търсенето е най-голямо и където инвеститорите купиха хиляди имоти, пострадали по време на жилищната криза, като ги превърнаха в доходоносни  жилища под наем.

По-младите потенциални купувачи вече отложиха закупуването на собствен дом заради рецесията и високите нива на студентски дългове. Те също така са възпрепятствани от високите наеми, които ги затрудняват да спестят за първа вноска.

По-високите наеми в съчетание с по-високи цени на жилищата са основната причина за намаляване на броя на младите собственици на жилища, следвани от по-ниското равнище на браковете и раждаемостта, показва неотдавнашно изследване на Freddie Mac.

„Исторически ниските лихви по ипотеките и все по-високата заетост трябва да генерират значително по-голям брой покупки на жилища от млади хора, особено в последните пет години. За съжаление, ръстът на цените на жилищата и на наемите над равнището на доходите, тласкани главно от острия недостиг на предлагане на жилища, са твърде голямо препятствие за много бъдещи купувачи“, казва Сам Катър, главен икономист на Freddie Mac. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Три швейцарски компании финализираха първата имотна трансакция с блокчейн