IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ са нараснали рекордно в края на 2020 г.

Средната цена на еднофамилно жилище отвъд Океана достига 315 хил. долара през четвъртото тримесечие

10:21 | 12.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ, стимулирани от най-ниските лихви по ипотечните кредити в историята, са нараснали с най-бързия си темп в историята на статистиката, като са надминали връхната точка от последния имотен бум през 2005 г., съобщава Bloomberg.

Средната цена на еднофамилните жилища е скочила с 14,9% до 315 хил. долара през четвъртото тримесечие. Това е най-голямото повишение от началото на воденето на статистика през 1990 г., сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

Североизточните щати са на първо място с ръст на цените от 21%, след  като купувачите са побързали да се установят в имот в покрайнините. В окръг Феърфийлд, щата Кънектикът, където се намират Гринуич и други лъскави градове, цените на жилищата са нараснали с 39%, което е най-големият скок в САЩ.

Имотният бум, породен от пандемията, е стимулиран от ниските лихви по ипотечните кредити и гъвкавите работни политики, които позволяват на американците да живеят където си поискат. Хората напускат скъпи градове като Ню Йорк и Сан Франциско и се местят в по-достъпни райони. Дори при висока безработица цените в САЩ растат, защото предлагането на съществуващи жилища, от които купувачите могат да избират, става все по-ограничено.

Цените на жилищата са нараснали във всички 183 големи града, като в 161 ръстът е бил двуцифрен спрямо 115 през третото тримесечие.

Ниските лихви увеличават покупателните способности на купувачите на жилища, но това положение няма да се задържи за дълго, смята Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

„Средностатистическото работещо семейство не успява да се справи с цените на жилищата, които растат по-бързо от доходите. Това не позволява на потребителите да се превърнат в реални купувачи, поради което те пропускат възможността да трупат богатство от жилищна собственост“, коментира той в комюнике.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още