IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур достигнаха нови рекордни нива

Темпото на покачване на цените на жилищата в предградията се е ускорило повече от два пъти

10:54 | 01.07.13 г.
Цените на жилищата в Сингапур достигнаха нови рекордни нива

Цените на жилищата в Сингапур са достигнали рекордни нива през второто тримесечие на годината заради по-ускореното темпо на повишение в предградията, предаде Bloomberg.

Индекъст, който отразява цените на частните жилищни имоти, е нараснал с 0,8% до 214,9 пункта през трите месеца до края на юни в сравнение с ръст от 0,6% през първото тримесечие, сочат предварителните данни на Агенцията за градско преустройство. Темпото на покачване на цените на жилищата в предградията се е ускорило повече от два пъти спрямо предишните три месеца, показват още данните.

Рекордните жилищни цени на фона на ниските лихви породиха опасения за жилищен балон и накараха властите в Сингапур през януари да разширят обсега на стартираната преди 4 години кампания, целяща да ограничи спекулациите на пазара на имоти.

На 28 юни местните власти обявиха нови правила за начина на отпускане на кредити от финансовите институции за физически лица. Сред мерките са увеличение на гербовия налог за купувачите с 5 до 7 процентни пункта, като за хората с постоянно жителство този налог е в сила при покупка на първо жилище. За сингапурците налогът е в сила за втора покупка.

Властите планират и да увеличат данъците за луксозните и инвестиционни имоти. По-високите данъци ще са в сила за 1% от населението, които притежават най-скъпите жилища и живеят в тях. Това са общо 12 000 имота.

Сингапур е вторият най-скъп пазар на жилища след Хонконг, според данни на Knight Frank LLP и Citi Private Bank. Средната цена на жилищата в Хонконг към 2011 г. е 28 300 долара/кв. м, а в Сингапур тя е 25 600 долара/кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още