Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в Сингапур намаляват и най-лошото още не е свършило

Цените на имотите са намалели с 1,1% спрямо предходното тримесечие, сочат първоначалните данни на Службата за градско преустройство

Цените на жилищата в Сингапур намаляват и най-лошото още не е свършило

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Цените на жилищата в Сингапур са намалели с най-бързия си темп от три години насам през второто тримесечие, след като блокадата в града за овладяване на коронавируса сложи спирачки на имотния пазар. Анализатори твърдят, че спадът на цените може да не е приключил, пише Bloomberg.

Цените на имотите са намалели с 1,1% спрямо предходното тримесечие, сочат първоначалните данни на Службата за градско преустройство. През първото тримесечие цените намаляха с 1%.

Цените на жилищата може да намалеят с между 3% и 6% тази година, прогнозират анализатори, тъй като градът-държава е изправен пред рязка рецесия след пандемията. Островната страна започна да отваря по-голямата част от икономиката си едва от 19 юни, след като разшири блокадата, която затвори училища, търговски центрове и повечето работни места с цел ограничаване разпространението на вируса.

Сингапур не е единственият жилищен пазар, който усеща последиците. Цените на жилищата в Австралия намаляха за втори пореден месец през юни, показват публикувани в сряда данни. Най-голям е спадът в Мелбърн, който е центърът на новия ръст на случаите на COVID-19.

Блокадата в Сингапур, заради която бяха затворени изложбени центрове и бяха спрени огледите, тласна продажбите до близо шестгодишно дъно през април. През май те скочиха, след като купувачите започнаха да свикват с онлайн огледите и продажбите.

Още по темата
Макар че цените на имотите няма да рухнат тази година, „общият индекс на цените все пак може да намалее постепенно до края на 2020 г.“, казва Николас Мак, ръководител на изследванията и консултантските услуги в подразделението ERA на компанията APAC Realty.

„Имотният пазар ще балансира противостоящи сили. Ще има пазарни сили, които ще потиснат цените, като икономически проблеми и слаб пазар на труда. Също така ще има положителни сили като ниски лихвени проценти, големи ликвидности, известно натрупано търсене и чужденци, които търсят убежище“, допълва Мак.

Кристин Сун, ръководител на изследванията и консултантските услуги в компанията OrangeTee & Tie, очаква цената на частните жилища да намалее с между 3% и 5% тази година.

„Цените на жилищата може да останат по-ниски през идните месеци заради макроикономическата несигурност“, допълва тя.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Краят на една ера: Най-старият универсален магазин в САЩ обяви фалит