IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур поеха надолу

Мерките за "охлаждане" на пазара, взети от местните власти, подействаха

12:00 | 24.01.14 г.
Цените на жилищата в Сингапур поеха надолу

За първи път от близо две години цените на жилищата в Сингапур отчетоха спад през четвъртото тримесечие на 2013 г. спрямо предходното, предаде Bloomberg.

На годишна база отново е отчетено повишение на цените, но то е най-слабото от 2008 г. насам на фона на мерките за ограничаване на ипотечното кредитиране, които очевидно “охлаждат” пазара.

Индексът, който отразява цените на частните жилищни имоти, се е понижил с 0,9% през последните три месеца на миналата година. При жилищата в предградията спадът е 1%, сочат официалните данни.

При апартаментите в елитните квартали понижението е 2,1%, а при наемите - 0,5%, като това е първият им спад от тримесечието, завършило през септември 2009 г.

През 2013 г. като цяло цените на жилищата са се увеличили с 1,1%, което е най-малкото годишно увеличение от 2008 г. насам.

Данните показват също, че продажбите на частни жилища през миналата година са паднали до 14 948 жилищни единици спрямо 22 197 през 2012 г. Препродажбите на жилища са намалели наполовина до 6 608 жилищни единици в сравнение с 13 214 бр. през 2012 г.

Рекордно високите цени на жилищата и ниските лихви създадоха опасения за балон и накараха местното правителство да разшири започнатата през 2009 г. кампания за ограничаване на спекулациите на пазара на имоти.

През юни Сингапур обяви нови правила, които определят как финансовите институции да отпускат заеми за имоти на физически лица. Те допълниха предишните мерки, включващи нови данъци и по-високи първоначални вноски.

Новата рамка изисква от кредиторите да вземат предвид задълженията на клиентите си, когато одобряват нови ипотеки. Жилищните заеми не бива да водят до ситуация, в която обслужването на дълговете на клиентите надвишава 60% от доходите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още