IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур ще продължат да се понижават

Местното правителство не би разхлабило рестрикциите на пазара, преди цените да са паднали достатъчно

14:52 | 10.09.15 г.
Цените на жилищата в Сингапур ще продължат да се понижават

Цените на жилищата в Сингапур се очаква да запишат най-дългия си период на спад от повече от десетилетие насам, особено на фона на заплахата от ръст на лихвите в САЩ, което ще повиши разходите по обслужване на ипотеките в мегаполиса, пише Ройтерс.

Цените са се понижили с около 7 на сто през последните седем тримесечия, след като правителството завиши таксите при сключването на сделка и затегна условията за кредитиране.

Темповете на спад обаче бледнеят в сравнение с темповете на ръст, които цените записаха в периода 2009-2013 г. – над 60 на сто, заради наплива на чуждестранни инвеститори, които търсеха по-висока доходност.

Цените на жилищата са гореща тема в Сингапур, където земята не достига. В мегаполиса могат да се открият и някои от най-скъпите жилища в света. Затова и пазарът на имоти залегна в основата на предизборните дебати през 2011 г.

Избирателите продължават да твърдят, че цените на имотите са най-важният фактор, който ще определи избора им, когато отидат отново пред урните в петък.

Очаква се САЩ да увеличат лихвите още този месец, което ще предизвика ръст на лихвените нива и в Сингапур.

Местното правителство не би разхлабило рестрикциите на пазара, преди цените да са паднали достатъчно. Преждевременното премахване на ограниченията би възстановило натиска за ръст на цените, особено ако глобалните лихвени проценти остават ниски.

Властите обаче биха били принудени и да стимулират икономиката, тъй като свиването на брутния вътрешен продукт за второ поредно тримесечие изкара от гардероба призрака на рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още