IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Франция продължават да се понижават

S&P прогнозира спад от 4% през тази година, но връщане към растеж догодина

11:41 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата във Франция продължават да се понижават

Цените на жилищата във Франция продължават да се понижават, пише онлайн изданието Global Property Guide. Търсенето обаче се очаква да нарасне в определени райони, в които вече се наблюдава увеличение на трансакциите, допълва изданието.

Цените на имотите във Франция (без отвъдморските територии на страната) отбелязват годишен спад за девето поредно тримесечие, сочат данните на френския статистически институт. През първото полугодие спрямо първата половина на миналата година спадът е 1,21%, а коригиран с инфлацията достига 1,83%.

През второто тримесечие спрямо първото обаче цените на жилищата във Франция са останали стабилни.

Продължават да намаляват цените на жилищата в Париж. Цените на апартаментите са се понижили с 1,22% (1,84% в реално изражение) до средно 8 120 евро за кв. м – пето поредно тримесечие на спад за периода от април до юни, показват данните на Нотариалната камара в Париж.

В Ил-дьо-Франс – най-богатият и най-населен регион във Франция, средната цена на апартаментите към полугодието отбелязва годишен спад от 1,47% (2% в реално изражение).

По време на жилищния бум – от 1997 до 2007 г., цените на жилищата във Франция са нараснали със 150%. През 2008 г. пазарът обаче започна да отслабва заради глобалната криза. През 2008 г. цените на жилищата се понижиха с 3,8% (5,5% в реално изражение), като през 2009 г. спадът се ускори до 4,17% (4,5% в реално изражение).

Пазарът на жилища във Франция започна да се възстановява през 2010 г., като цените отбелязаха ръст от 7,6% (5,85% в реално изражение). През 2011 г. отново започна забавяне, като беше отчетен ръст от под 4 на сто (1,3% с отчитане на инфлацията).

През 2012 г. цените на жилищата във Франция отново се върнаха към спад, като тенденцията се задържа през 2013 г. и е видима и през тази година.

В контраст с негативните тенденции при цените продажбите на жилища показват признаци на подобрение през първото полугодие. През август общият брой на продадените съществуващи жилища нараства с 8 на сто на годишна база. В някои райони търсенето продължава да се засилва.

През второто тримесечие продажбите на съществуващи жилища в Париж са нараснали с 12 на сто на годишна база.

Строителната активност обаче намалява, а заради новото законодателство по отношение на наемите темповете на забавяне станаха още по-отчетливи.

Standard and Poor’s (S&P) прогнозира, че цените на жилищата във Франция ще се понижат с 4% през тази година, но се очаква през следващите две години да нараснат със съответно 1% и 2%. В прогнозата се посочва, че пазарът на жилища в страната е дотса гъвкав на фона на нарастващата безработица и слабата икономика.

Кредитната активност също се понижава, макар че лихвите на ипотеките вървят надолу, а кредитните стандарти на банките по отношение на домакинствата не са се променили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още