Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха 17-годишен връх през юни

Най-бърз ръст на цените е отчетен в Северна Ирландия и Уелс

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха 17-годишен връх през юни

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от над 17 години през юни, разширявайки още повече пропастта между бедни и богати, което тревожи ръководителите на страната, пише Bloomberg.

Цените са нараснали с 13,4% на годишна база, което е най-силният растеж от ноември 2004 г., сочат данните на Nationwide Building Society. Те са се повишили с 0,7% спрямо май до 254 432 паунда (353 хил. долара), което е трети пореден месечен ръст.

Търсенето на имоти е стимулирано от потребителите, търсещи повече площи извън градските райони след 16 месеца на блокади за контролиране на пандемията. Пазарът се възползва и от ниските лихви, които са близо до рекордно дъно, и от временните данъчни облекчения за покупките.

„Въпреки повишаването на цените на жилищата до нов исторически връх обичайните вноски по ипотечни кредити не са високи по исторически стандарти, главно защото лихвите по ипотечните кредити остават близо до рекордно дъно“, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Данните по области показват, че всички части на Великобритания са регистрирали ускоряване на ръста на цените, като той е най-голям в Северна Ирландия и Уелс със съответно 14% и 13,4%. Шотландия и Лондон са най-слабо представящите се области, въпреки че британската столица все пак ускорява растежа си до 7,3% спрямо 4,8% предходното тримесечие.

Финансовото министерство ще ограничи данъчната ваканция от 30 юни и ще я прекрати изцяло на 30 септември. Въпреки това брокери на недвижими имоти очакват пазарът да остане нажежен, тъй като икономиката се отваря отново, а милиони хора се връщат на работа.

Още по темата
Бумът, който отчасти е стимулиран от ниските лихви, сега предизвиква опасения в Английската централна банка. Главният икономист Анди Халдейн, който се оттегля от поста си този месец, предупреждава за растящо неравенство между собствениците на жилища и по-младите хора, които не могат да си позволят да навлязат на имотния пазар.

Джон Кънлиф и Дейв Рамсден, които са заместник-гуверньори на централната банка, заявиха след данните на Nationwide от миналия месец, че ръководителите наблюдават внимателно цените на жилищата, за да преценят дали да ограничат стимулите за икономиката.

„Основното търсене вероятно ще остане стабилно в краткосрочен план с отварянето на икономиката“, отбелязва Гарднър. „Доверието на потребителите скача, а лихвите по ипотечните кредити остават ниски. Това в съчетание с липсата на предлагане на пазара е признак за допълнителен натиск към повишаване на цените. Но е по-трудно да се прогнозира какво ще се случи към края на годината“, допълва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Берлин купи апартаменти от Vonovia и Deutsche Wohnen за близо 2,5 млрд. евро