Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Великобритания намаляват през май

Средната цена на жилищата на Острова е достигнала 213 618 паунда

Цените на жилищата във Великобритания намаляват през май

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се е забавил до 2,4% на годишна основа през май, което значи, че може да нараснат само с 1% тази година, показва индексът на компанията Nationwide, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Това е лек спад спрямо растеж от 2,6% на годишна база, постигнат през април. На месечна основа цените също са намалели с 0,2%, сочат данните на Nationwide. Средната цена на жилищата на Острова е достигнала 213 618 паунда (243 326 евро).

Главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър отбелязва, че годишният ръст на цените на жилищата във Великобритания се движи в границите между 2 и 3% през последните 12 месеца, което отразява малка промяна в баланса между търсенето и предлагането на пазара в този период.

„Има малко признаци за промяна в близко бъдеще. Допитванията продължават да показват малък брой запитвания от купувачи, докато предлагането на имоти на пазара остава ограничено“, допълва Гарднър.

Той отбелязва, че понижената икономическа активност и продължаващият натиск върху бюджетите на домакинствата вероятно ще продължат да дърпат леко надолу активността на жилищния пазар и ръста на цените на жилищата тази година, въпреки че разходите по обслужването на кредитите вероятно ще останат ниски.

„В бъдеще много ще зависи от това как ще се развие икономиката в по-широк план, особено трудовият пазар, но също така и лихвените проценти. Като цяло продължаваме да очакваме, че цените на жилищата ще нараснат с около 1% през 2018 г.“, казва Гарднър.

Пазарът е в период на траен застой и нищо няма да промени това, докато не настъпи значителна политическа или финансова динамика, смята Мъри Смит, управляващ директор на консултантската компания SiteSales, базирана в Лондон и Югоизточна Англия.

„Купувачите все още проявяват предпазливост заради по-широките пазарни условия, които диктуват да не се прибързва с решенията. Може да наблюдаваме значителна промяна на мисленето на купувачите на първо жилище, които се чувстват по-комфортно да живеят под наем, отколкото родителите си“, отбелязва Смит.

„Но нашите данни показват запазване на апетита на пазара на ново строителство, където продуктът предлага високо качество на добра цена както за инвеститорите, така и за купувачите на първо жилище, като последните са подкрепени от популярни програми като Shared Ownership и Help to Buy“, обяснява той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен