IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат през май, но се очаква охлаждане

Комбинацията от увеличаващо се търсене и ограничено предлагане оскъпява домовете на Острова

11:09 | 24.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Жилищният пазар във Великобритания отбелязва ръст след блокадата заради коронавируса, но според прогнозите увеличаващите се цени няма да се задържат твърде дълго, предава Bloomberg.

Комбинацията от силно търсене и ограничено предлагане е тласнало нагоре цените на жилищата с 2,4% през май спрямо година по-рано, което е по-бърз темп в сравнение с началото на годината, сочат публикувани в сряда данни от имотната компания Zoopla. Договорените продажби са повече, отколкото през периода преди правителството да наложи ограничения, за да забави епидемията, допълва имотният портал.

Цените трябва да продължат да растат с до 3% до третото тримесечие, след което ще се охладят към края на годината със засилването на икономическите последици от вируса. Очаква се безработицата да нарасне, а кредиторите да наложат по-строги изисквания за отпускане на ипотечни кредити, посочва се в доклада.

Мерките за блокада тласнаха Великобритания към рецесия, а правителството беше принудено да плаща заплатите на милиони служители в частния сектор.

„Ръстът на цените на жилищата се очаква да се задържи в краткосрочен план, а ние предвиждаме натиск към понижение върху цените през последните месеци на годината с отслабването на търсенето“, коментира Ричард Донъл, директор на изследванията и анализите в Zoopla. Жилища Жилища

Намалялото желание на банките да предлагат ипотечни кредити, равняващи се на 90% от покупната цена, ще тласне надолу търсенето на домове, особено сред купувачите на първо жилище, съобщава имотният портал. Nationwide Building Society, най-големият кредитор в страната, заяви миналата седмица, че ще поиска по-високи депозити от купувачите на жилища, за да се защити от спадове на стойността на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още