Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Великобритания растат през май, но се очаква охлаждане

Комбинацията от увеличаващо се търсене и ограничено предлагане оскъпява домовете на Острова

Цените на жилищата във Великобритания растат през май, но се очаква охлаждане

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Жилищният пазар във Великобритания отбелязва ръст след блокадата заради коронавируса, но според прогнозите увеличаващите се цени няма да се задържат твърде дълго, предава Bloomberg.

Комбинацията от силно търсене и ограничено предлагане е тласнало нагоре цените на жилищата с 2,4% през май спрямо година по-рано, което е по-бърз темп в сравнение с началото на годината, сочат публикувани в сряда данни от имотната компания Zoopla. Договорените продажби са повече, отколкото през периода преди правителството да наложи ограничения, за да забави епидемията, допълва имотният портал.

Още по темата
Цените трябва да продължат да растат с до 3% до третото тримесечие, след което ще се охладят към края на годината със засилването на икономическите последици от вируса. Очаква се безработицата да нарасне, а кредиторите да наложат по-строги изисквания за отпускане на ипотечни кредити, посочва се в доклада.

Мерките за блокада тласнаха Великобритания към рецесия, а правителството беше принудено да плаща заплатите на милиони служители в частния сектор.

„Ръстът на цените на жилищата се очаква да се задържи в краткосрочен план, а ние предвиждаме натиск към понижение върху цените през последните месеци на годината с отслабването на търсенето“, коментира Ричард Донъл, директор на изследванията и анализите в Zoopla.

Намалялото желание на банките да предлагат ипотечни кредити, равняващи се на 90% от покупната цена, ще тласне надолу търсенето на домове, особено сред купувачите на първо жилище, съобщава имотният портал. Nationwide Building Society, най-големият кредитор в страната, заяви миналата седмица, че ще поиска по-високи депозити от купувачите на жилища, за да се защити от спадове на стойността на имотите.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-големият щатски оператор на молове Simon опря до Amazon, за да оцелее