IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания са намалели неочаквано през юли

Анализатори прогнозират, че несигурността заради Brexit ще натежи върху британската икономика и ще засегне жилищния пазар

12:02 | 08.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са намалели неочаквано за втори пореден месец през юли, сочат данни на ипотечната банка Halifax, цитирани от Ройтерс. Това е още един знак, че домакинствата стават все по-притеснени да вземат големи финансови решения преди Brexit.

Halifax съобщи, че цените на жилищата са намалели с 0,2% на месечна основа, докато анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха 0,3% ръст. Растежът през трите месеца до юли се е забавил до 4,1% на годишна основа спрямо 5,7% през същия период на миналата година, като забавянето също е по-голямо от очакваното.

„Тъй като Brexit трябва да се случи на 31 октомври, а в момента е много неясно какво ще стане след това, несигурността ще натежи върху икономиката поне през идните няколко месеца и ще засегне жилищния пазар“, казва икономистът Хауърд Арчър от консултантската компания EY ITEM Club.

Новият британски премиер Борис Джонсън поиска от министрите в правителството си да подготвят страната за излизане от ЕС без сделка, което според много компании ще доведе до значителни сътресения на икономиката в краткосрочен план.

Годишният ръст на цените на жилищата на Halifax остава висок в сравнение с други измерители на цените на имотите във Великобритания, които до голяма степен сочат, че те са останали непроменени.

Последните официални данни за 12-те месеца до май показаха, че цените на жилищата са постигнали годишен ръст от 1,2%, а тези в Лондон са намалели с най-бързия си темп от 2009 г. насам.

„Наблюдаваме спад в броя на продадените имоти през първите месеци на лятото, което може да означава забавяне на хоризонта“, заяви управляващият директор на Halifax Ръсел Галей.

Ниските лихви и растящите заплати ще помогнат за повишаването на цените, добави той. Според Арчър цените на жилищата ще нараснат с над 1,5% тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още