IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бавния си темп от 6 г.

В Лондон те са отбелязали годишен спад от 3,8% през февруари

15:10 | 17.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали през февруари с най-бавния си темп от шест години и половина заради най-големия спад в Лондон от десетилетие, тъй като несигурността около Brexit охлажда пазара, съобщава Ройтерс.

Публикувани в сряда официални данни показват още, че инфлацията неочаквано е останала малко под целта от 2% на Английската централна банка през март, като е дала известно успокоение на потребителите, чиито разходи помогнаха на британската икономика да се справи с кризата около излизането от Европейския съюз.

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 0,6% през февруари спрямо година по-рано, като ръстът им се е забавил значително спрямо годишното повишение от 1,7% през януари, сочат данни на Националната статистическа служба на страната.

В Лондон цените са намалели с 3,8% на годишна основа, което е най-големият спад от средата на 2009 г. Забавянето в столицата се е разпространило и в Югоизточна Англия, където цените са намалели за първи път от 2011 г.

Други допитвания установиха, че Brexit е сериозна пречка пред имотния пазар в столицата, който е чувствителен на притока на работници мигранти от Европейския съюз. Повишаването на цените в Лондон предишните години ограничи и достъпността на жилищата.

Данни на британската статистика показаха също, че цените на потребителските стоки са нараснали с 1,9% на годишна основа през март. Те отбелязаха същото повишение и през февруари. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха увеличение от 2%.

„Инфлацията е стабилна, а цените на горивата са нараснали между февруари и март тази година, компенсирани от спадове на цените на хранителните стоки. Цените на компютърните игри растат по-бавно в сравнение със същия период на миналата година“, казва Майк Харди, представител на Националната статистическа служба.

Намаляването на инфлацията в последно време в съчетание с най-ниската безработица от 44 години и растящите заплати компенсират несигурността около Brexit.

Скромната инфлация във Великобритания помага също на Английската централна банка (АЦБ) да не повишава отново лихвените проценти, докато изчаква намирането на решение на задънената улица с Brexit.

Ръководителите на АЦБ отбелязват, че искат твърди доказателства за засилване на инфлационния натиск, преди да гласуват за повишаване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още