Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата във Великобритания се върнаха на нивата отпреди кризата

Лондон продължава да е локомотивът в покачването на цените, търсенето продължава да е високо, сочи статистиката

Цените на жилищата във Великобритания се върнаха на нивата отпреди кризата

Само за деветте месеца на тази година в Лондон цената на жилищата са поскъпнали с 18,8 процента. Снимка: архив, "Ройтерс"

Цените на жилищата във Великобритания са се увеличили с 12,1% за деветте месеца на годината, сочат данните на британския статистически институт. Същевременно статистиците наблюдават сериозни разлики в регионите на страната, като най-голямо е поскъпването при домовете в Лондон.

Най-сериозно – с 12,5%, са се повишили цените на жилищата в Англия от началото на годината, а тези в Северна Ирландия са се покачили с 10,9 на сто. За покупка на нов дом в Уелс вече трябва да се плати с 5,8% повече. В Шотландия жилищата са поскъпнали със 7,6 на сто от началото на годината до края на септември.

Конкретно в Лондон ако човек реши да закупи имот трябва да знае, че за деветте месеца на годината цената се е повишила с 18,8 на сто. Ако се гледа поскъпването извън мегаполиса, то то е 9,1 процента, сочи статистиката, цитирана от PropertyWire.

Още по темата

Според сезонно изгладените данните апартаментите и къщите са с 0,5% по-скъпи през септември, спрямо август тази година.

Купувачите на първи дом във Великобритания плащат средно с 13,3% повече, спрямо септември миналата година. Покупката на следващо жилище също вече излиза по-скъпо с 11,5 на сто, сочи още статистиката.

Пазарът на жилища на Острова показва добро оживление като цените са значително по-добри спрямо тези отпреди година, обясни Питър Ролингс, директор на Marsh & Parsons. Вече отмина пика в стойностите на имотите в повечето от регионите във Великобритания. Изключение прави Лондон, който продължава да спомага за поскъпването, което се отразява като цяло на цените във Великобритания.

След като през лятото търсенето на жилища бе по-слабо от нормалното, сега в мегаполиса се наблюдава атрактивна комбинация от добро предлагане на имоти, отлични условия за кредитиране и по-реалистични цени. Всичко това привлича много купувачи за пазара на недвижими имоти, смята Ролингс.

Сериозно се увеличава покупката на новопостроени жилища

Проучванията показват, че през октомври във Великобритания се наблюдава и най-големия ръст на покупки на новопостроени жилища от ноември 2007 г. насам. Интересното е, че най-много са се увеличили продажбите в регионите Ийст и Уест Мидландс, където покупките са се увеличили с 22%. В Лондон ръстът в продажбите на нови жилища е едва 3% за последните 12 месеца, обясни Дайвид Нюенс, директор на агенциите за недвижими имоти Reeds Rains и Your Move.

В момента купувачите на първо жилище трябва да дадат с 13,3% повече за инвестицията си, като цените не са били толкова високи от март 2005 г. Възможно е този тренд да продължи поради факта, че търсенето значително изпреварва предлагането, обясни Греъм Дейвидсън, управляващ директор на Sequre Property Investment.

По статията работиха: Георги Велев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване