IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания скочиха рекордно през януари

Продажбите на луксозни жилища в Лондон също нарастват значително преди влизането в сила на нов данък за чуждестранните купувачи

12:04 | 20.01.20 г.
<p>
	Изглед от Лондон.<em>Фотограф: Саймън Доусън/Bloomberg</em></p>

Изглед от Лондон.Фотограф: Саймън Доусън/Bloomberg

Офертните цени за британските жилища са нараснали с най-бързия си темп за януари в историята, сочат данни на оператора на уебсайт за имоти Rightmove. Това е знак, че победата на изборите през декември на Консервативната партия е увеличила доверието, пише Bloomberg.

Цените на жилищата на Острова са нараснали с 2,3% през първия месец от новата година и са достигнали средно ниво от 306 810 паунда (400 хил. долара), показват данните на Rightmove. В Лондон те са се покачили с 2,1% спрямо декември 2019 г., което е обрат спрямо годините на несигурност около Brexit, които засегнаха непропорционално цените в британската столица. Ръстът на цените на жилищата както в Лондон, така и в цялата страна е бил най-големият за този период от годината от стартирането на индекса на цените на жилищата през 2002 г.

„Изглежда, че наблюдаваме освобождаване на натрупаното търсене. Макар че могат да се очакват нови обрати в сагата около Brexit, сега има възможност продавачите да предложат имота си на пазара през пролетта, без да се тревожат от крайните срокове за излизането на Великобритания от ЕС“, коментира Майлс Шипсайд, директор на Rightmove.

След изборите е регистрирано повишение с 15% на запитванията на купувачите спрямо година по-рано, сочат данните на компанията.

Решителната победа на партията на премиера Борис Джонсън на изборите през декември дава известна яснота относно отношенията на Великобритания с ЕС, въпреки че все още остават сериозни въпроси за дългосрочните перспективи. Експертите са скептични, че в краткосрочен план може да бъде постигнато ново споразумение за свободна търговия. Джонсън изключва възможността за удължаване на преходната фаза около Brexit, която трябва да приключи в края на 2020 г., а това означава, че преговарящите ще имат само 11 месеца, за да постигнат споразумение.

Друго проучване на компанията за имотни анализи LonRes установи, че пазарът на луксозни имоти в Лондон е регистрирал ръст на продажбите през миналото тримесечие, тъй като купувачите са побързали да се сдобият с жилище преди премиерът Борис Джонсън да изпълни предизборното си обещание да наложи нов данък върху покупките от чуждестранни инвеститори.

Сделките с най-скъпите имоти в британската столица на цена от 5 млн. паунда (6,5 млн. долара) нагоре са се увеличили със 78% през последните три месеца на 2019 г. спрямо същия период на предходната година, показват данните на LonRes, цитирани от Bloomberg. Броят на продажбите е на най-високото си ниво през последните три години.

Усиленото купуване на имоти не е било ограничено само до най-високия сегмент на пазара. В най-скъпите квартали в Лондон като “Мейфеър“ и „Челси“ продажбите на жилища са се увеличили с 34 на сто, което е най-големият скок от средата на 2017 г.

Данъкът от 3% за чуждестранните купувачи на жилища в Англия беше включен в програмата на Консервативната партия преди изборите през декември, на които Джонсън получи мнозинство в парламента, позволяващо му да изпълни плановете си за Brexit. Възможно е финансовият министър Саджид Джавид да обяви налога през март като част от бюджета. Той трябва да охлади цените и да помогне на местните жители да стъпят на имотния пазар.

„Има признаци, че относителната политическа сигурност след резултата от парламентарните избори миналия месец започва да подкрепя активността на луксозните пазари в Лондон“, коментира Том Бил, ръководител на жилищните проучвания в Лондон в консултантската компания Knight Frank. "През първите десет работни дни след изборите Knight Frank осъществи повече трансакции в луксозни квартали в центъра на Лондон от всеки друг еквивалентен период от декември 2016 г. насам“, допълва той. имоти имоти

Друг фактор, който е стимулирал ръста на продажбите през четвъртото тримесечие, са била плановете на правителството за промени в данъка върху продажбите, наречен гербов налог, отбелязва LonRes. Този въпрос отпадна от политическия дневен ред с наближаването на изборите, доминирани от темата за Brexit, и това е накарало купувачите да пристъпят по-смело към покупки през последните три месеца на годината.

Активността в най-високия сегмент на пазара също се възобнови през последно време, след като китайският имотен магнат Чъун Чун Киу финализира покупката на имение с 45 стаи в квартал „Найтсбридж“ на рекордната за Лондон цена от над 210 млн. паунда (246 млн. евро). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още