IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания спадат за първи път от девет месеца

Средната цена на жилищата на Острова е 249 309 паунда през януари

12:00 | 25.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съобщенията, че жилищният пазар във Великобритания е изгубил инерция в началото на годината се потвърждават и от официални данни, които показват, че цените са намалели през януари за първи път от девет месеца, предава Bloomberg.

През първия месец от новата година цените са се понижили с 0,5% спрямо декември, докато на годишна база бележат ръст от 7,5%, сочат данни на Land Registry, публикувани от Националната статистическа служба на Великобритания.

Годишният темп на растеж се е забавил спрямо 8% през декември, което е първото забавяне на показателя от юли насам. Средната цената на жилищата на Острова е 249 309 паунда (342 хил. долара). Жилища Жилища

Спадът обаче може да е временен, като много брокери на недвижими имоти прогнозират още една добра година за жилищния пазар. Оптимизмът за перспективите пред икономиката расте, тъй като над половината от пълнолетните британци вече са ваксинирани срещу коронавирус, а правителството очертава планове за край на блокадата.

Решението на финансовия министър Риши Сунак от този месец да удължи данъчната ваканция при покупката на жилище до 30 юни също се очаква да даде тласък на търсенето.

Перспективата за края на ваканцията от гербовия налог през март, каквито бяха първоначалните планове, забави активността на пазара в началото на новата година. Ипотечните кредитори Nationwide и Halifax съобщиха в месечните си допитвания за спад на цените през януари.

Те нараснаха силно по време на пандемията, въпреки че миналата година икономиката отчете най-силното си понижение от три века насам. Данни на правителството от тази седмица показаха, че над 147 хил. сделки с жилищни имоти са били финализирани през февруари, почти с 50% повече спрямо година по-рано и най-големият брой отпреди финансовата кризата насам.

Спадът на цените през януари не е бил еднакъв в страната. В Западен Мидлендс те са намалели с 2,3%, а в Северозападна и Източна Англия са нараснали с 0,7%. Лондон и Югоизточна Англия, които бяха сред най-слабо представилите се миналата година, са отчели скромен ръст от 0,1% за месеца.

Лондон също изостава от гледна точка на наемите на жилища, сочат отделни данни на Националната статистическа служба. Цените на частните жилища под наем в британската столица са нараснали само с 0,8% за годината до февруари спрямо средното ниво от 1,4% за Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още