IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищните имоти във Великобритания са в застой през март

Недостатъчните доходи са в основата на забавянето на пазара

13:53 | 07.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Липсата на увеличение в цените на жилищата във Великобритания през изминалия месец опроверга очакванията за тяхното леко покачване, предава Financial Times. 

Средната стойност на недвижимите имоти на Острова в момента е 219 755 паунда, след като цените отбелязаха ръст от 0,1 на сто за периода от три месеца до март. Това е най-слабото покачване в цените от август насам.

Икономисти предупреждават, че очакваният натиск върху бюджетите на потребителите по-късно през годината ще затрудни пазара на имотите, който се представяше добре след референдума във Великобритания.

Този март цените на жилищата на годишна база са само с 3,8% по-високи от март миналата година, като това е най-слабото покачване на цените за последните близо четири години.

„Ръстът на стойността на недвижимото имущество се е свил наполовина през последните 12 месеца. Това е резултат от по-ниското търсене на пазара, тъй като възнагражденията не успяха да отбележат същите ръстове, което направи невъзможно за много британци да закупят дом“, коментира Мартин Елис, икономист по имотите в Halifax.

„Факт е, че пазарът на имоти се е забавил през 2016 г., което показва, че решението на Комитета по парична политика към Английската централна банка да намали лихвите през август само временно е стимулирало търсенето. Halifax съобщава, че жилищните цени са се покачили само с 0,1% на тримесечна база през първото тримесечие, като не само банката докладва забавяне на пазара. Индексът на Nationwide за жилищните цени също сочи забавяне на ръста от 4,5 на сто през февруари до 3,5% през март. Според данни на Rightmove обявените цени за продажба в интернет са се покачили само с 2,3% на годишна база“, коментира анализатор от Pantheon Macroeconomics.

„Цените на жилищата все повече и повече са ограничавани от доходите на домакинствата, тъй като лихвите по ипотеките са достигнали дъно, а регулациите не позволяват покачване на средното съотношение между заеми и доходи. Вярно е, че някои домакинства ще могат да си позволят по-големи заеми, като рефинансират ипотеките си, но спестяванията им ще се стопят през 2017 г. На фона на тази ситуация ние очакваме цените на имотите да се повишат само с 2% през годината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още