IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Лондон ще изпаднат в застой през 2017 г.

Според нов доклад цените на първокласните имоти в централен Лондон са се понижили за пръв път от рецесията насам

15:14 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Цените на първокласните имоти в централен Лондон са се понижили за пръв път след рецесията, макар че жилищата с цени под 2 млн. паунда устояват на забавянето, съобщава propertywire.com, базирайки се на ново проучване.

Този сегмент от пазара се представя много по-добре от останалите в първокласния централен Лондон, където средната капиталова стойност е намаляла с 2,3% през последните 12 месеца, сочи последният анализ за перспективите пред жилищния пазар от компанията за недвижими имоти Cluttons.

Докладът посочва, че жилищният пазар в Лондон продължава да бъде подложен на безпрецедентно забавяне вследствие на икономическите тревоги по наближаващите преговори около Brexit, трайните проблеми с ценовата достъпност и промените в гербовия налог, които са задушили пазарите за купуване на имоти с цел отдаване под наем.

Cluttons прогнозира, че цените на жилищните имоти в най-луксозната част на централен Лондон като цяло ще бъдат в застой през следващата година, като растежът ще достигне около 0,5% и ще се стабилизира през 2018 г., но ще се забави с между 2% и 3% годишно между 2018 и 2021 г.

Според Фейсал Дурани, ръководител по проучванията в Cluttons, предстоящите промени при лихвените проценти по ипотеките през 2017 г. ще нанесат допълнителен удар върху вече потиснатия сегмент от пазара.

„Този токсичен коктейл от ефекти, потискащи растежа, явно е ударил най-силно най-горния сегмент на пазара. Жилищните имоти с цена под 2 млн. паунда обаче все още поддържат позициите си“, каза той.

„Независимо от локацията имотите под 2 млн. паунда се представят по-добре от по-широкия първокласен централен Лондон, като това се вижда и от опита ни на пазара. На годишна база имотите под 2 млн. паунда са поевтинели с 1,1%, докато всички имоти с цена от над 2 млн. паунда са поевтинели с 6%“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още