IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в света забавят ръста си

Джакарта отбелязва най-голямо увеличение на цените през третото тримесечие

12:10 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Цените на луксозните жилищни имоти във водещите пазари в света са се увеличили само с 0,2% през тримесечието, приключващо в края на септември, и с 4% в рамките на последните 12 месеца, сочи нов доклад на Knight Frank.

Този умерен ръст на цените се дължи отчасти на факта, че през третото тримесечие в по-голямата част от въпросните страни тече летният ваканционен сезон, през който често има по-слаби продажби.

Ключови политически и икономически събития са сред факторите, които влияят на пазара, включително перспективата за затягане на паричната политика в САЩ, наближаването на парламентарните избори във Великобритания, но може би най-сериозно влияние оказват негативните икономически показатели в Европа.

Същевременно увеличението в продажбата на луксозни жилищни имоти през третото тримесечие представлява най-слабото представяне на пазара през последните две години, пише World Property Journal.

Най-значителен месечен растеж отбелязва Токио, докато цените в Джакарта имат най-голям годишен ръст. Луксозните жилища в Северна Америка пък поскъпват с 10,5% на годишна база, докато в европейските градове цените се увеличават средно с 1 на сто .

Глобалният индекс на цените на жилищата Knight Frank нараства с 14,3% през периода. Същевременно средната цена на луксозно жилище според индекса е с 36% по-висока, отколкото по време на най-слабия момент на индекса през второто тримесечие на 2009 г., докато средната цена на популярните жилища се увеличава с 14 на сто през същия период.

Въпреки че Джакарта оглавява класацията по ръст на цените със своите 27% от юни 2013 до юни 2014 г., в града се наблюдава рязък спад на цените през първата половина на тази година. Те се увеличават само с 2,5%.

В Дубай темпът на растеж на луксозните имоти намалява. Това се дължи отчасти на фактори като Рамадана, който е отговорен за по-слабата покупателна активност, но и заради мерките на Централната банка на ОАЕ, която наложи по-строги правила за хората, купуващи големи имоти.

"Анализът на данните за тримесечието показва, че Токио и Кейптаун се представят най-добре, а цените през периода са нараснали съответно с 9,2% и 6,3%“, твърди партньорът на Knight Frank Кейт Евърет-Алън.

По отношение на градовете в САЩ, всички четири, включени в индекса, влизат в топ 10 на класацията за годишен ръст на цените. Разликите с европейските градове са наистина големи. Цените на луксозните имоти в Северна Америка нарастват с 10,5% за 12-месечен период, докато в европейските градове този ръст е само 1 на сто.

Knight Frank твърди, че за първи път през това тримесечие Сеул попада в класацията. Цените в южнокорейската столица продължават възстановяването си, след като достигнаха дъно през 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още