IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на наемите в Ню Йорк достигнаха исторически връх

Привлекателността на имотите за покупка намалява

20:30 | 23.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на наемите на апартаменти в Манхатън, Бруклин и Куинс достигнаха исторически връх през първото тримесечие на тази година, тъй като по-високите данъци и притесненията от прегряване на имотния пазар са намалили привлекателността на имотите за покупка, съобщава Financial Times.

Жителите на Ню Йорк бяха засегнати от данъчната реформа на президента Доналд Тръмп, която постави лимит от 10 хил. долара върху сумата на щатските и местните данъци, която домакинствата могат да приспадат от федералните си данъци.

Наемите в Манхатън са нараснали с най-бързия си темп от 2016 г., сочат данни на имотната агенция StreetEasy. В същото време продажните цени на апартаментите в Манхатън са намалели с най-бързия си темп от 2010 г.

„Тази пролет собствениците ще имат предимство. Излизаме от необичайно конкурентен зимен сезон на жилищата под наем, при който много наематели се озоваха в по-слаба преговорна позиция в сравнение с предходните години“, казва Грант Лонг, старши икономист в компанията.

Продажбите на апартаменти в Манхатън са в застой на фона на пренасищането на пазара с новопостроени луксозни жилища, които се продават по-бавно. Много потенциални купувачи се върнаха към жилищата под наем, слагайки край на дългогодишния период, в който цените на наемите в Ню Йорк се стабилизираха, а собствениците предлагаха намаляване на цените и месеци без заплащане на наем, за да привлекат потенциални наематели.

Според имотната компания в Ню Йорк Douglas Elliman средната цена на наемите на апартаменти в Манхатън се е повишила с 3,3% през първото тримесечие до 3400 долара. Броят на новите договори за наем е нараснал с 21,4%, а наличностите са намалели с 10,3%. Процентът на незаетите жилища и времето, в което апартаментите остават на пазара, също леко са намалели.

В Бруклин средната цена на наемите е нараснала с 5,5% до 2900 долара, а в Куинс тя се е повишила с 4,8% до 2800 долара, сочат данни на имотната компания. Положението при продажбите обаче е различно. В Манхатън една четвърт от продавачите са намалили цената на имотите си през първото тримесечие, сочат данните на StreetEasy.

Цените на имотите за продажба са се запазили на по-високо равнище в крайните квартали. Те леко са нараснали в Бруклин с 0,4%, както и с 3% в Куинс. Но броят на обявените за продажба имоти в Куинс са се увеличили с 26,1%, а намаляването на цените е скочило от 5% на 17%. Това показва, че добрите данни за продажбите от първото тримесечие може да не се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още