IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай продължават да се възстановяват

Пекин отчита силни ръстове в големите градове, но в по-малките спадът продължава

12:33 | 18.01.16 г.
Цените на новите жилища в Китай продължават да се възстановяват

Цените на новите жилища в Китай са продължили да се увеличават и през декември, сочат правителствените данни, цитирани от Ройтерс.

Информационната агенция отбелязва, че това е още един знак за продължаващото подобрение на пазара на имоти в страната.

Средната цена на новите жилища в 70 града, наблюдавани за целите на националната статистика, е нараснала със 7,7% на годишна база през последния месец на миналата година, сочат данните. За сравнение, през ноември беше отчетен годишен ръст от 6,5 на сто.

Дори и слабо възстановяване на пазара на имоти ще намали опасенията за забавяне на китайската икономика. Очакванията са за 2015 г. Китай да отчете най-бавният растеж от 25 години насам.

На месечна база е отчетен ръст на цените на новите жилища в 39 от 70-те града спрямо 33 през ноември, показва още статистиката.

Най-силен ръст на цените на новите жилища в Китай е отчетен в Шънджън – 46,8% на годишна база.

Силните увеличения на цените в големите градове обаче са в рязък контраст с тенденцията на жилищния пазар в малките градове в Китай. Средната цена в по-малките населени места продължава да пада.

Все още обаче не са се съживили инвестициите в строителния сектор въпреки ръста на цените на новите жилища, заради огромния натрупан запас от непродадени имоти. Това обезкуражава инвеститорите да стартират нови проекти.

Официалните данни сочат, че инвестициите в сектора на имотите – ключов двигател на икономиката, са нараснали със само 1,3% през първите 11 месеца на миналата година, което е най-бавният темп на растеж от началото на 2009 г.

Китайските политици наредиха сред приоритетите си за тази година именно стопяването на натрупаните жилищни запаси, макар че плановете на властите да окуражат покупката на жилища в треторазрядните градове от мигранти от селските райони срещат сериозни спънки.

Според анализатори „разчистването“ на натрупаните запаси от построени и непродадени жилища може да отнеме най-малко две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още