IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай уверено вървят нагоре

В Шънджън и Гуанджоу цените са се покачили с 21% през ноември на годишна база, а в Шанхай и Пекин - съответно с 18% и 16%

09:32 | 18.12.13 г.
Цените на новите жилища в Китай уверено вървят нагоре

Цените на новите жилища в четирите водещи градове в Китай, които правителството определя като първостепенни, са нараснали и през ноември, предаде Bloomberg.

В Шънджън и Гуанджоу цените са се покачили с 21% на годишна база, а в Шанхай и Пекин - съответно с 18% и 16%, показват данните на Националното статистическо бюро. Ръст е отчетен в 69 от 70-те града, които властите следят.

Китай се въздържа от въвеждане на повече национални политики за охлаждане на пазара на имоти, като вместо това бяха наложени мерки, изпълнявани от местните власти, включително по-високи изисквания за първоначалните вноски по ипотеки за второ жилище в три от четирите първостепенни градове.

"Цените на жилищата в големите градове вече са недостъпни; въздействието на мерките на местно ниво не е много силно, виждали сме подобни политики и преди", коментира Яо Уей, икономист от Societe Generale SA в Хонконг.

"Централното правителство се отнася различно към отделните градове, но са необходими национални действия, ако цените на жилищата нарастват твърде бързо", допълва той.

Цените на съществуващите жилища в Пекин миналия месец са се повишили с 20% на годишна база, докато в Шанхай, Шънджън и Гуанджоу увеличението е съответно с 14%, 15% и 12%.

Миналия месец статистическият институт публикува данни, които показаха, че през ноември продажбите на жилища в стойностно изражение са достигнали най-високото си ниво от две години - 720,4 млрд. юана (119 млрд. долара).

Повече за имотния пазар може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още