IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценовите ръстове бавно се разпространяват на пазара на нови жилища в Китай

В южния бизнес хъб Шънджън е регистрирано най-силното месечно и годишно увеличение

15:25 | 26.02.16 г.
Ценовите ръстове бавно се разпространяват на пазара на нови жилища в Китай

През януари цените на новите жилища в Китай са се увеличили в повече от половината градове, наблюдавани от китайската национална статистика на фона на усилията на централното правителство да насърчи пазара, съобщава Bloomberg.

Спрямо декември новите жилища са поскъпнали в 38 града от 70-те, наблюдавани от Националното статистическо бюро в Пекин, показват данните. През декември месечно увеличение беше регистрирано в 39 града.

Месечно понижение се отчита в 24 града в сравнение с 26 през декември. Без промяна остават цените в 8 града.

На годишна база през януари ръст на цените на новите жилища е отчетен в 25 града. През декември повишения имаше в 21 града, отбелязва информационната агенция.

Най-силен месечен ръст на цените е отчетен в южния бизнес хъб Шънджън – 4%. Градът води и по годишен ръст – 52%.

Във финансовия център на Китай – Шанхай, увеличението на цените на жилищата достига 2,2% за януари спрямо декември и 18% на годишна база.

Увеличения са отчетени и във второстепенните градове на Китай. В Нандзън например ръстът е най-бърз от пет години насам, а в Сиамен – от три години.

Китайското правителство се опитва да подкрепи продажбите на жилища като начин да засили инвестициите в имоти, които нарастват с най-бавния си темп от почти седем години.

От ноември 2014 г. насам централната банка в Пекин намали шест пъти основната лихва. Институцията неколкократно занижи и изискванията си за минималните резерви на банките, както и позволи на финансовите институции да намалят исканата първоначална вноска за ипотеките.

Централното правителство на Китай наскоро понижи и данъците върху сделките с имоти, припомня информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още