IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централата на Amazon повиши цените на жилищата във Вашингтон до исторически връх

Ниските лихви по кредитите и стабилният пазар на труда също стимулират жилищния пазар в американската столица

11:56 | 20.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Доналд Тръмп пропусна да сключи най-голямата имотна сделка в кариерата си, когато Дания попари желанието му да купи Гренландия миналия месец, но във Вашингтон, където се намира официалният дом на президента, по-обикновени сделки с жилищни имоти се постигат значително по-лесно през последно време, пише Financial Times.

Цените на жилищата в града са нараснали с близо 3% в годината до юни, сочат данни на имотната компания Long & Foster. Те са подкрепени от стабилния пазар на труда в американската столица и решението на гиганта в онлайн търговията на дребно Amazon да установи втората си централа в окръг Арлингтън, щата Вирджиния.

Проучване на Greater Capital Area Association of Realtors (GCAAR) показва, че средните цени на жилищата през юни са достигнали най-високото си ниво в историята от 620 хил. долара. Това е със 17 хил. долара повече спрямо същия период на миналата година.

Промените в правилата за федералните данъци, които миналата година въведоха таван от 10 хил. долара за приспадане на имотния данък от федералните данъци, не са засегнали пазара в столицата, казва Коки Адаси, председател на GCAAR.

„Въпреки че таванът върху данъците не беше желан от мнозинството купувачи на жилища, изглежда, че той не е забавил темпа на трансакциите“, отбелязва Адаси.

Корнелия Стуфан, брокер на недвижими имоти в Long & Foster Christie’s International, казва, че растящият жилищен пазар във Вашингтон и околностите му е стимулиран от много ниските федерални лихвени проценти“, които в момента са 2,25% спрямо нивата от 5% отпреди кризата през 2008 г.

Притокът на добре платени работни места в технологичната област също е помогнал за повишаването на цените на имотите, казва тя. Вашингтон създава най-много висшисти в технологични специалности в Северна Америка след Ню Йорк, показва доклад на консултантската компания CBRE.

През 2018 г. населението на Вашингтон е надхвърлило 700 хил. души са първи път от 70-те години на миналия век, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Новите жилищни проекти, включително в квартал Southwest Waterfront, на 2,5 км от Капитолия, „помагат за катализирането на ръста на населението“ в тези райони, казва Джеф Тъкър, главен икономист в имотната компания Zillow.

Притесненията за наличието на жилища за купувачи на първи дом се засилиха след съобщението на Amazon през ноември миналата година. Анализ на института Urban Institute от октомври миналата година установи, че създадените от компанията 50 хил. нови работни места може да ограничат наличностите на жилища за домакинства с ниски и средни доходи във Вашингтон без съответен ръст на жилищното строителство. Според доклада до 2025 г. ще са необходими 267 хил. нови жилища, което е със 100 хил. единици повече спрямо настоящата цел.

Средната цена на жилищата в Арлингтън е нараснала с около 110 хил. долара, или 17%, през шестте месеца след съобщението на Amazon, показват данни на сайта Realtor.com. „Централата на Amazon раздвижи пазара в Северна Вирджиния и последиците се усещат във Вашингтон“, казва Адаси.

Офертните цени за еднофамилни жилища в района около планираните офиси на Amazon почти са се удвоили през юни на годишна основа, сочат данни на сайта за имотни обяви Bright MLS. Макар че собствениците на жилища в града вероятно се готвят за ускорен ръст на пазара, Адаси предупреждава, че през идните две години той може леко да се охлади, „тъй като лихвите по кредитите растат, а наличностите най-сетне настигат търсенето“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още