IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централното правителство в Германия насърчава жилищното строителство

Акцент в програмата ще са социалните жилища, за които Берлин ще субсидира федералните провинции

10:24 | 19.08.16 г.
Централното правителство в Германия насърчава жилищното строителство

През миналата година в Германия са построени 250 хил. нови жилища. Това обаче е твърде малко според правителството. Заради това федералният министър на строителството Барбара Хендрикс предлага изменение на основния закон, за да насърчи жилищното строителство, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

Според Хендрикс федералните провинции, които самостоятелно трябва да насърчават жилищното строителство на своя територия, не успяват да се справят с преодоляване на недостига.

До 2019 г. федералното правителство ще има право да предоставя на федералните провинции финансова подкрепа за изграждането на социални жилища. Това ще бъдат безвъзмездни средства, които ще действат като компенсаторни мерки. Хендрикс изисква в замяна сътрудничеството на всички заинтересовани лица, включително и на частния строителен бизнес.

Федералното министерство на строителството ще увеличи средствата за социални жилища от 500 млн. евро до 1,5 млрд. евро, съобщава Хендрикс. Освен това помощите за жилища за 860 хил. домакинства също ще бъдат увеличени.

Според прогнозите на Министерството на строителството, както и на имотната индустрия в Германия, страната се нуждае от 250 хил. до 400 хил. нови жилища годишно до 2020 г.

С цел стимулиране на жилищното строителство правителството в Берлин вече въведе и данъчни облекчения за изграждането на нови апартаменти, отдавани под наем. Прилагането на тези законови промени обаче се спъва заради политически спорове. Финансовото министерство изчислява, че това ще струва на хазната над 2 млрд. евро до 2020 г., а след това разходите ще се удвоят.

Имотната индустрия в Германия признава, че федералните провинции не могат да се справят с най-големите предизвикателства, свързани с изграждането на социални жилища. Бизнесът обаче смята, че е важно усилията да не се концентрират само върху най-големите градове, а да се обърне внимание и на по-малките, за да не се получат нови дисбаланси.

Асоциацията на наемателите в Германия настоява около една четвърт от годишното ново строителство да са социални жилища. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още