Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чехия изненадва с проект на небостъргач с формата на кораб за 84,5 млн. долара

135-метровата кула ще стане най-високата сграда в Прага, ако обаче бъде одобрена за строителство

Чехия изненадва с проект на небостъргач с формата на кораб за 84,5 млн. долара

Снимка: Ройтерс

Небостъргачите могат да бъдат противоречиви по много причини, независимо дали променят любимия градски пейзаж или имат отрицателно въздействие върху местните общности, пише CNN. 

Още по темата

Но понякога идва човек, който просто обижда зрителното възприятие на хората.

В духа на скандалната лондонска кула, която се подготвя да бъде издигната в центъра на британската столица, известна като „Лалето“, Прага ще бъде „окичена“ с Top Tower, проект, който напомня петролен танкер, потопен след сблъсък с офис сграда.

135-метровата кула ще стане най-високата сграда в Прага, ако обаче бъде одобрена от органите за планиране и градоустройство.

Проектирана от скулптора Дейвид Черни и архитекта Томаш Цисар, Top Tower ще предлага гледка към целия град, достъпна чрез външни асансьори, според изявление на компанията-разработчик Trigema.

Зданието ще се използва предимно за наемане на жилища, като офисите и културният център ще бъдат ситуирани на по-ниските нива. Ще има и обществено достъпна градина на покрива и магазини на приземния етаж.

Черни е известен със своите противоречиви творби, включително Entropa - скулптура, поръчана по случай отбелязването на председателството на Чехия на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2009 г., която изобразява всяка държава от ЕС чрез националните стереотипи (България е представена като турска тоалетна- бел.ред.).

Предложената за изграждане кула на Черни ще бъде разположена близо до метростанция Nové Butovice в предградията на града.

Историческият център на Прага е обект от световното наследство на ЮНЕСКО, а високите сгради са напълно забранени в центъра на града.

„Ние подкрепяме проекта Top Tower повече от две години, като окончателната версия беше предшествана от осем други алтернативни предложения“, заяви Марсел Сурал, председател на директорския съвет на Trigema.

Ако бъде одобрено, строителството може да започне през 2021 г. и да отнеме три години, посочват от Trigema.

Проектът ще струва 2 милиарда чешки крони (84,5 милиона долара).

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Апокалипсисът на търговските площи във Великобритания се задълбочава