Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Банката счита, че апартамените в страната са надценени с 25%

Чешката централна банка затяга правилата за ипотечно кредитиране

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Чешката национална банка ще въведе отново ограничения за ипотечното кредитиране, използвайки нови законодателни правомощия. Освен това тя повиши контрацикличния капиталов буфер за банките, за да противодейства на разхлабените условия на фона на бума на цените на имотите, предава Ройтерс.

Централната банка съобщи в четвъртък, че ипотечните кредитори ще бъдат изправени пред ограничения за съотношенията дълг към доходи и месечни разходи за обслужване на дълга към доходи на кандидатите от април 2022 г.

Дългът на кандидатстващите за ипотечен кредит не трябва да надхвърля 8,5 пъти годишния им доход, а месечните им вноски не трябва да са по-високи от 45% от доходите им, предвиждат правилата. Ограниченията за кредитополучатели под 36 години ще бъдат малко по-смекчени.

Освен това банките няма да могат да отпускат заеми за суми, надхвърлящи 80% от стойността на имота или 90% за по-младите кредитополучатели.

Чешкият имотен пазар се развива силно, подобно на други страни в Европа, като младите хора и тези с по-ниски доходи все повече не могат да си позволят цените на жилищата в Прага. Бумът е стимулиран от липсата на нови апартаменти и търсенето от повече хора на втори имот с цел инвестиция.

„През тази година банковият сектор като цяло се върна към силно разхлабените стандарти за ипотечно кредитиране. Ние считаме, че е необходимо да наложим по-затегнати параметри за ипотечните кредити… Целта е да предотвратим уязвимостта на банковия сектор от ръста“, коментира председателят на Чешката национална банка Иржи Руснок.

Банката счита, че цените на апартаментите в страната са надценени с 25%.

Бордът на централната банка гласува и за повишаване на контрацикличния капиталов буфер на банките с 50 базисни пункта до 2%, което ще влезе в сила от януари 2023 г. Буферът се използва за защита на банките по време на финансов цикъл, особено на фона на големи промени в кредитирането.

Търсенето на ипотечни кредити е останало силно дори на фона на растящите цени.

Средната цена на нов апартамент в Прага е нараснала с 15% на годишна база през третото тримесечие до 126 409 чешки крони (5572 долара) на квадратен метър, сочи редовен доклад на строителните компании Trigema, Skanska и Central Group.

Средната лихва по ипотечните кредити е нараснала с 61 базисни пункта от март, достигайки 2,54% през октомври, показват данни на компанията Fincentrum Hypoindex. От юни централната банка повиши основната си лихва с 250 базисни пункта с цел овладяване на ускоряващата се инфлация.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
keep calm е мАдератор - ТРОЛЬ . взима пари за да модерира в полза на имотни тролове и платени мажоретки бедни като мишока ратко и кирпичения ''лорд' 13
0
 
0
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
keep calm е мАдератор - ТРОЛЬ . взима пари за да модерира в полза на имотни тролове и платени мажоретки
0
 
0
 
2
NordWest до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Прав си пич . Но keep calma в един момент просто ще ми засмуче ХОЯТ
0
 
4
 
1
преди 2 месеца
В цял свят бият алармата за ипотечен и имотен балон само в България по стара традиция всички заинтересовани на клона строители,търговски банки,агенти на недвижими имоти бълват статия след статия как в България имотен балон нямало и хоата да продължават да се ушиват с ипотечни кредити за 15 живота

Още от По света
Струва ли си покупката на жилище в метавселена?