IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири китайски града ограничават покупките на имоти

Вълната от мерки от последните седмици идва на фона на опитите на властите да балансират между предотвратяването на балони и стимулирането на икономическия ръст

21:24 | 03.10.16 г.
<p>
	Макети на жилищни сгради в търговски център в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Макети на жилищни сгради в търговски център в Китай. Снимка: Ройтерс

Четири китайски града обявиха нови ограничения за сделките с имоти в опит да охладят бързо растящите жилищни цени във второстепенните и третостепенните градове в страната, съобщи Ройтерс.

Мерките в Чънду, Дзинан, Ухан и Джънджоу са поредните в серия от стъпки за затягане на кредитирането за сектора на недвижимите имоти, докато правителството се опитва да балансира между предотвратяването на формиране на балони и стимулирането на икономическия ръст.

Вълната от мерки от последните две седмици „разкрива, че властите в Китай вероятно достигат до консенсус, че опасенията от прегряване на пазара на имоти може би засенчват страховете от икономическо забавяне“, коментират от финансовата компания OCBC.

Много средноголеми китайски градове станаха поле на спекуланти, които търсят следващия „голям удар“. Други градове като Тиендзин, Хъфей и Суджоу вече предприеха мерки за ограничаване на покупките.

Средната цена за ново жилище в 70-те най-големи града в Китай се повиши с 9,2% през август на годишна база, което е ускорение спрямо ръста от 7,9% през юли, сочат данните на държавната статистика.

Жителите на град Джънджоу, които вече притежават два имота, както и хора, които не са местни жители и имат един имот, ще могат вече да купуват само жилище с площ над 180 кв. м, става ясно от съобщение на сайта на местните власти.

В Чънду потенциалните купувачи ще имат право да купят един имот в определени райони на града, а тези, които купуват втори имот, ще трябва да направят първоначална вноска за не по-малко от 40% от цената на сделката. Властите в Чънду предвиждат също да наказват строителни предприемачи, които имат парцели, но не стартират строителство съгласно планиран график.

Собствениците на три имота няма да имат право да купят още един в Дзинан. В града се повишава и първоначалната вноска за купувачите на първи дом от 20% на 30%. Предвидени са и други мерки.

Жителите на определени райони на Ухан пък ще трябва да плащат минимум 50% първоначална вноска, за да им бъде отпуснат заем за покупката на втори дом или 25% за придобиването на първо жилище. Няма да се отпускат кредити на хора, които вече притежават два имота и искат да купят трети.

В YouTube пък се появи видео от охранителни камери, което разкрива мащаба на прегряването на пазара. При пускането на имоти за продажба в нова сграда в Ханджоу през септември вълната от кандидат-купувачи е извън контрол. „Щурмът“ е последица именно от въвеждането на ограничения за покупките на имоти в града. Според местни медии всички имоти в сградата са продадени за няколко часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още