IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци възкресяват пазара на луксозни имоти във Франция

Предлагането в Париж е голямо, след като много заможни семейства дори напускат страната заради по-високите данъци, а цените са по-ниски спрямо Лондон

09:51 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Чужденци възкресяват пазара на луксозни имоти във Франция

Градска къща в Париж, в близост до Шанз-Елизе, на стойност 44 млн. евро беше продадена само за 6 седмици, след като излезе на пазара. Имотът на три етажа е с 12 спални, тераса с панорамна гледка към града, басейн и градина с площ 1 дка, а купувачът е катарски гражданин, съобщава Bloomberg.

Засилването на активността на гражданите от държави от Близкия Изток, САЩ и Русия на пазара на луксозни имоти във Франция, в комбинация със спада на цените заради кризата, оказва подкрепа при продажбите на подобни недвижимости.

Пазарът се изправи пред известни предизвикателства, след като по-заможните французи започнаха да търсят начин да избегнат по-високите данъци и масово започнаха да продават луксозните си имоти. В продължение на година – от април миналата година до април тази година, сегментът преживя някои трудни моменти.

Данните на Daniel Feau, филиал на Christie’s International Real Estate, обаче сочат, че през второто тримесечие сделките в паниж са се оттласнали от дъното и са нараснали с 5 на сто на годишна база, макар и да остават с 22% под средното равнище, отчетено през последните 10 години. През първото полугодие делът на чуждите купувачи на имоти е достигнал 7,7% от общия брой на купувачите във френската столица. Рекордът досега е 8%, регистриран на два пъти – през 2003 и 2008 г.

„Чужденците преоткриха Франция, след като осъзнаха, че данъчният ад е за нас, а не за тях“, коментира председателят на консултантската компания Шарл-Мари Жотрас, като допълва, че агенцията предлага имоти на обща стойност 5,4 млрд. евро – с 42% повече спрямо предходната година.

Barnes, друг посредник на пазара на луксозни имоти, предлага над 1 250 имота на стойност над 1 млн. евро – почти два пъти повече спрямо миналата година.

„Никога не сме имали толкова много качествени имоти на пазара в Париж“, коментира Тибо дьо Сен Венсан, президент на Barnes. „Хората напускат по различни причини – данъци, икономиката, заради семействата им. Никога не знаеш дали данъчните закони няма пак да се променят към по-лошо“, допълва той.

Същевременно според данните на националната статистика цените на апартаментите в районите на Сен Жермен де Пре и Шанз Елизе – най-скъпите в Париж, през второто тримесечие са се понижили с 18% на годишна база до малко над 12 хил. евро за кв. м. В района около Айфеловата кула се отчита спад от 11% до 10 510 евро за кв. м. Средно за Париж спадът е с 3% спрямо пика, достигнат през август 2012 г. Това започна да привлича купувачи не само от Близкия Изток, но и от Китай и Русия, както и от размирните държави от Северна Африка. Още повече, че цените в Кенсингтън в Лондон например започват от 20 хил. евро за кв. м, а в Лексингтън – от 15 хил. евро.

На пазара на луксозни имоти във Франция се завръщат и американските звезди от шоубизнеса, както и ръководителите на технологични компании. „Американците купуват имоти във всички ценови категории. Някои обаче разполагат с бюджети от 30-40-50 млн. долара“, коментира Мари-Елен Лундгрен от Daniel Feau. 

Вижте още във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още