IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците купуват все по-малко имоти в Турция

Стимулите и отстъпките не успяват да привлекат повече чуждестранни купувачи и сделките намаляват към първото тримесечие

17:52 | 02.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чужденците купуват все по-малко имоти в Турция въпреки щедрите стимули за нерезиденти, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

През първото тримесечие на 2017 г. чужденци са закупили 97 579 жилища, което е с 8,1% по-малко в сравнение със същия период на 2016 г., показват данните на турския статистически институт.

Истанбул остава първият избор на чужденците с 18,4% от всички сделки, следван от Анкара и Измир със съответно 10,4% и 6,2% от продажбите.

Най-голяма група са купувачите на имоти от Ирак с 1 645 сделки. Следват гражданите на Саудитска Арабия с 1 517 сделки и на Кувейт със 798 сделки. На четвърто място са гражданите на Азербайджан с 333 придобити имота.

Турското правителство въведе редица отстъпки и стимули за чужденците, които искат да купят имот в страната. При инвестиция в имот например чужденците са освободени от ДДС в размер на 18%. Отстъпката важи и за турци, които са работили в чужбина повече от шест месеца.

Условието е парите по сделката да бъдат платени в чужда валута и жилищата да не бъдат продавани поне една година.

Чужденци, които инвестират в имот на стойност поне 1 млн. долара, ще могат да кандидатстват и за турско гражданство.

Подобен стимул има и за чужденци, които реализират капиталова инвестиция в Турция на стойност поне 2 млн. долара или направят банков депозит в размер на поне 3 млн. долара за срок от минимум 3 години, както и ако създадат поне 100 работни места в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още