IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденците купуват все повече имоти в Турция

През септември броят на сделките с чуждестранни купувачи е нараснал с 81%, най-предпочитаната област е Анталия

15:27 | 27.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Област Анталия привлича най-силно интереса на чужденците. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Област Анталия привлича най-силно интереса на чужденците. Снимка: freeimages.com

Броят на сделките с недвижими имоти в Турция, при които купувачите са чужденци, е нараснал с 81% през септември спрямо същия месец миналата година, сочат данни на турския статистически институт, цитирани от Hurriyet Daily News.

Общо 1857 жилища в страната са били закупени от чужденци през септември.

За първите девет месеца на годината чужденци са купили 13 611 имота в Турция, което надхвърля общия брой на сделките за цялата минала година, когато чужденци са купили 12 181 имота.

Най-голям брой сделки с чуждестранни купувачи са сключени в средиземноморската област Анталия - 590 продажби, следвана от Истанбул с 546 сделки и областта Айдън - 144. 112 жилища са били купени от чужденци в средиземноморската област Мугла и 96 в южната област Мерсин.

Общо 7917 чужденци са налели 7,9 млрд. долара в турската икономика за периода от януари до юли, като една четвърт от сумата е за недвижими имоти, сочат данни на турското икономическо министерство. Чужденците са инвестирали в имоти в страната около 2,2 млрд. долара през първите седем месеца на 2014 г., което е ръст от 63,9% спрямо същия период на миналата година. 

Като цяло общият броят на жилищата, продадени в цялата страна, е нараснал с 13,2% през септември на годишна база до близо 116 хил. жилища. Въпреки това за деветте месеца от началото на годината общият брой на продадените жилища в Турция се понижава с 3,6% спрямо същия период на 2013 г. до малко над 831 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още