Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Чуждестранните купувачи на имоти в Испания стават по-разнообразни

Броят им обаче не расте за пръв път от няколко години

Чуждестранните купувачи на имоти в Испания стават по-разнообразни

Снимка: Pixabay.com

Чуждестранните купувачи на имоти в Испания стават по-разнообразни, но като цяло броят им не е нараснал през последното тримесечие на 2018 г., показва изследване на компанията Spanish Property Insight, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

За първи път от няколко години броят на чуждестранните купувачи не е нараснал, казва анализаторът на имотния пазар Марк Стъклин.

Той отбелязва, че според последния доклад на Асоциацията на длъжностните лица по регистрацията на собствеността пазарът като цяло е постигнал годишен ръст от 7% през четвъртото тримесечие до 120 199 продажби на жилища, записани в Испанския имотен регистър. Това е най-ниското ниво от 2014 г. насам.

Според Стъклин растежът е стимулиран главно от нарастването на местното търсене, което се е увеличило с 8,6% до 104 982 продажби, докато броят на испанските жилища, закупени от чужденци, са били 15 217, като остава почти без промяна спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г.

„Непроменен означава, че търсенето от чужденци не е отбелязало никакъв растеж през последното тримесечие за първи път от 2010 г. Това означава, че тенденцията за засилване на чуждестранното търсене поне засега приключва“, отбелязва Стъклин.

Още по темата
Той посочва още, че през четвъртото тримесечие на 2017 г. търсенето от чужденци е нараснало с 20% на годишна основа, докато през 2016 г. се е повишавало с над 30% през някои тримесечия. Но въпреки че ръстът е бил сведен до нула, закупуваните от чужденци испански имоти имат дял от около 13% от испанския имотен пазар спрямо едва 4% през 2009 г.

Най-голямата група чуждестранни купувачи на имоти в Испания са британците с дял от 17%, следвани от германците с 8%, французите със 7%, белгийците с 6%, шведите и италианците с 5%, китайците с 4% и холандците с 3%.

Според Стъклин е интересно, че британците все още са най-голямата група чужденци въпреки несигурността, проблемите и отслабването на паунда заради Brexit. Германците пък са били втората по големина група купувачи в три от четирите тримесечия на миналата година, измествайки французите.

Анализ на промените в чуждестранното търсене по националности показва, че за първи път след икономическата криза преди десет години при повече страни е регистрирано свиване, отколкото растеж. Шведските купувачи са намалели с 29%, норвежците са отбелязали спад от 16%, а белгийците са се свили с 15%.

В същото време броят на британските купувачи е нараснал с 6%, а купувачите от други части на света са се увеличили с 13%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Стилът Баухаус става на 100 години, а Тел Авив е символът на авангардната школа