IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните собственици на жилища се оттеглят от британския пазар

Прогнозите за по-слаб ръст на цените, по-високи данъци и отслабване на паунда се отразяват негативно на настроенията на инвеститорите

12:26 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чуждестранните собственици на имоти се оттеглят от пазара във Великобритания заради по-ниските си очаквания за ръст на цените на жилищата, по-строгия данъчен режим и последиците за приходите им от наеми при евентуален спад на стойността на паунда заради Brexit, пише Financial Times.

Делът на новите жилища под наем, притежавани от собственици извън Великобритания, се е свил с повече от 50% през последните осем години, като е намалял от 14,4% през 2010 г. на 5,8% през 11-те месеца на 2018 г. Това е най-ниското равнище, отчетено от имотната компания Hamptons International, откакто тя започва да събира данни преди осем години.

Спадът е особено ясно изразен в Лондон, най-големия пазар на жилища под наем в страната, където близо една четвърт от домовете – 26%, са били отдадени под наем от чуждестранни собственици през 2010 г., но делът им е намалял до 10,5% през 2018 г.

„Международните инвеститори са доста добре осведомени за случващото се на британския жилищен пазар и очакванията им за ръст на цените в бъдеще са по-слаби, отколкото преди известно време. Те просто не смятат, че цените на имотите ще нараснат толкова, колкото в миналото“, казва Анейша Бевъридж, ръководител на отдел „Изследвания“ в Hamptons International.

Само през последните две години делът на чужденците на лондонския наемен пазар е намалял с 4,7%, отчасти заради последиците от референдума за Brexit върху паунда, отбелязва Бевъридж. Имоти Имоти

„Обезценяването на паунда от 2016 г. насам несъмнено намалява разходите на международните купувачи за придобиване на имот във Великобритания. Но конвертирането на паунда в местна валута означава допълнителни разходи, които свиват месечните приходи на чуждестранните собственици на имоти“, казва Бевъридж.

Чужденците, които притежават имот във Великобритания, са базирани предимно в Западна Европа, като съставляват 34% спрямо 20% базирани в Азия и 13% - в Северна Америка. Hamptons уточнява, че определя собствениците като чужденци в зависимост от постоянния им адрес, така че данните не изключват британски собственици, които живеят в чужбина. Изследването за 2018 г. се основава на 79 хил. имота под наем в цяла Великобритания.

Ръстът на цените на жилищата се забавя от 2016 г. насам, когато достигна 10%, сочи индексът на Halifax. Данните на най-голямата ипотечна банка във Великобритания показаха по-рано този месец ръст от едва 0,3% от началото на годината, а това е знак, че забавянето в Лондон се разпространява и в останалите части на страната.

Промените в данъчния режим също са прогонили чуждестранни собственици на имоти. От 2015 г. чужденците трябва да плащат данък върху капиталовите печалби при продажба на жилищен имот във Великобритания.

От април 2016 г. купувачите на втори жилища в Англия и Северна Ирландия плащат с 3% по-висок гербов налог, което увеличава разходите им за покупка. Сега чуждестранните купувачи може да плащат още по-висок данък, след като финансовото министерство съобщи, че консултациите за подобен налог ще бъдат публикувани през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още