IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди инвеститори в имоти в Турция няма да плащат ДДС

Изключението ще важи само ако купувачите платят в чужда валута и задържат имота за поне година

17:10 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Турция реши, че чуждите инвеститори в имоти няма да плащат 18% ДДС при покупка на жилище, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Изключението ще важи и за турците, които са живели и работили в чужбина за повече от шест месеца, и решат да купят имот в родината си.

Властите поставят обаче и едно условие, за да е валидно изключението – купувачите да платят в чужда валута и да задържат имота за поне една година след сделката.

В последните месеци турското правителство предложи много отстъпки и стимули за чуждестранните купувачи на имоти. През януари например властите обявиха, че стартират схема за т.нар. „златни визи“. Тя предвижда да се дава разрешително за пребиваване и турско гражданство на инвеститори в имоти на стойност поне 1 млн. долара.

Схемата ще се прилага и за купувачи на турски дълг или вложители в турски банки, като прагът в двата случая е съответно 2 млн. долара и 3 млн. долара.

За периода януари-ноември 2016 г. продажбите на имоти на чужденци в Турция са намалели с 19% в сравнение със същия период на 2015 г., показват данни на турската национална статистическа служба. Най-големите групи купувачи в страната са иракчаните, саудитците, кувейтците и руснаците.

Същевременно обаче продажбите на имоти на турски граждани се увеличават с 4,5% за периода на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още