IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужди правителства наемали жилища в имот на Тръмп без знанието на Конгреса

Trump World Tower в Ню Йорк е част от имотната империя на президента

11:37 | 03.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Държавният департамент е позволил на най-малко седем чуждестранни правителства да наемат луксозни апартаменти в Trump World Tower в Ню Йорк през 2017 г. без одобрението на Конгреса, според документи и хора, запознати с договорите за наем. Това е потенциално нарушение на клаузата за възнагражденията в конституцията на САЩ, съобщава Ройтерс.

90-етажната сграда в Манхатън, която е част от имотната империя на Доналд Тръмп, е приемала дипломати и чуждестранни официални представители преди имотният предприемач да стане президент. Но сега, когато той е в Белия дом, подобни трансакции трябва да получат одобрението на конгресмените, казват правни експерти. Клаузата за възнагражденията забранява на американски официални представители да приемат подаръци или плащания от чуждестранни правителства без съгласието на Конгреса.

Трансакциите за отдаване на апартаменти под наем, които датират от първите месеци на президентския мандат на Тръмп и се разкриват за първи път от Ройтерс, може да се прибавят към растящото внимание към бизнес сделките му с чуждестранни правителства, по които в момента се водят множество съдебни дела.

Представители на Конгреса потвърдиха пред Ройтерс, че исканията за наем на апартаменти в Trump World Tower никога не са били внасяни в Конгреса. Председателят на Комисията за надзор в Конгреса Илайджа Къмингс заяви, че комисията му е „възпрепятствана“ в усилията си да получи подробна информация за плащания от чуждестранни правителства на компании на Тръмп.

„Тази нова информация поставя сериозни въпроси за президента и потенциалното приемане на плащания от чуждестранни правителства от негови компании. Американското общество заслужава пълна прозрачност“, казва Къмингс в изявление до Ройтерс.

Законът за чуждестранните мисии от 1982 г. изисква чуждестранни правителства да получават разрешение от Държавния департамент за всякакви покупки, наеми, продажби и друг вид използване на имот в САЩ. Въз основа на Закона за свободата на информацията Ройтерс е получила дипломатически ноти от началото на 2015 до края на 2017 г.

Документите показват, че през осемте месеца след встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари 2017 г. чуждестранни правителства са изпратили 13 ноти до Държавния департамент с искане за разрешение да наемат или да подновят наема си в Trump World Tower. Броят им е по-голям в сравнение с двете предходни години, взети заедно.

Правителствата на Ирак, Кувейт, Малайзия, Саудитска Арабия, Словакия, Тайланд и ЕС са получили зелена светлина да наемат общо осем апартамента в Trump World Tower или за продължаване на договорите за наем, показват други документи, видени от Ройтерс и разкрити от запознати с договорите източници. Пет от правителствата – Кувейт, Малайзия, Саудитска Арабия, Тайланд и ЕС, са поискали да наемат апартаменти в Trump World Tower и през 2015 и 2016 г., сочат документи на Държавния департамент.

Ройтерс не е успяла да потвърди дали Държавният департамент е дал разрешение по други две искания за наем от Алжир и Южна Корея, както и на още три искания от Кувейт.

„Разрешението това да се случва без знанието на Конгреса създава втори, непрозрачен път на външна политика“, казва Харълд Хонгю Кох, професор в Йейлския правен факултет и бивш правен съветник в Държавния департамент.

18-етажният луксозен небостъргач се намира до централата на ООН близо до Ийст Ривър и не трябва да се бърка с Кулата на Тръмп на Пето авеню, където американският президент е запазил резиденция. Trump World Tower е контролирана от ограничено партньорство, притежавано от Тръмп и управлявано от Trump Corporation, притежавана от президента компания, която набира приходи от такси, заплащани от собствениците на апартаменти, сочат финансови документи на сградата.

Приходите на Тръмп от бизнеса с имотите му с чуждестранни правителства като открития неотдавна Trump International Hotel във Вашингтон, предизвика завеждането на дела от американски конгресмени и от главните прокурори на Мериленд и окръг Колумбия, които твърдят, че приходите нарушават клаузата за възнагражденията.

Адвокатите на Тръмп твърдят в съда, че конституцията изисква от него да поиска одобрението на Конгреса само за възнаграждения от чужденци, предложени във връзка с ролята му на президент. Тръмп запази собствеността върху глобалните си бизнес интереси, докато е президент, но прехвърли ежедневния контрол на най-големите си синове и на дългогодишен ръководител на компанията му.

Според документите на Държавния департамент, получени от Ройтерс, които се отнасят за периода от януари 2015 до септември 2017 г., Trump World Tower е била единствената свързана с президента сграда в САЩ, в която чуждестранни правителства са искали да наемат или купят апартаменти.

През 2017 г. средният месечен наем за апартаменти в Trump World Tower е бил 8500 долара, сочат данни на имотния сайт StreetEasy. Това е над 2,5 пъти повече от средната цена в квартал Turtle Bay, където се намира небостъргачът.

Някои от чуждестранните правителства, включително на Саудитска Арабия, са купували преди имоти в сградата, където средата продажна цена на жилище към момента е близо 7 млн. долара, показват данните на StreetEasy.

Мохамад Алкади, говорител на Саудитската мисия в ООН, казва, че местоположението на Trump World Tower близо до централата на организацията е била причината кралството на наеме имоти там.

„Правителствата плащат за тези имоти в сградата не за да получат услуги от Тръмп, а просто защото е много удобно за нас“, отбелязва Алкади. Самият той се нанесъл в апартамент в Trump World Tower в края на 2017 г.

Словакия, друг наемател в Trump World Tower, съобщава в комюнике, че договорът за наем „съответства напълно на американското законодателство и на вътрешните ни правила“. Премиерът на Словакия трябва да се срещне с Тръмп в Белия дом на 3 май, за да обсъдят сътрудничеството в сигурността и други въпроси.

Мисията на Малайзия в ООН съобщи, че в момента не използва под наем апартамент в Trump World Tower. Тя е отказала коментар за жилището, което е наела през 2017 г. Договорът за наем бил потвърден пред Ройтерс от запознат с трансакцията източник.

През 2017 г. президентът е спечелил над 15 млн. долара от управлението на имоти на Trump Corporation и свързаните с това такси, сочат данни от финансовата декларация на Тръмп. Документът не уточнява каква част от сумата е дошла от Trump World Tower.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още