IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в имоти в Испания на най-високо ниво от 9 години

Британци са вложили най-много в имоти на Пиренеите - над 15% от общия обем на инвестициите за 2013 г.

16:59 | 23.04.14 г.
Чуждите инвестиции в имоти в Испания на най-високо ниво от 9 години

Чуждестранните инвестиции на пазара на жилища в Испания през 2013 г. са достигнали най-високо ниво от 9 години, сочат данните на централната банка на страната, цитирани от онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Обемът на инвестициите се е повишил с 16% на годишна база до 6,45 млрд. евро, показват данните на институцията.

Най-голям е делът на британските инвестиции в имоти в Испания – над 15 на сто от общия обем. Близо 10 на сто са вложенията на французи, почти 8,6% - на руснаци, и 7,3% - на белгийските купувачи на имоти.

Ръстът на чуждите инвестиции на пазара на имоти в Испания спомогна за забавянето на спада на цените до 7,8% през миналата година от над 15% през 2012 г.

През февруари цените на имотите в Испания са се понижили с 4,1% на годишна база, а продажбите на нови имоти – с 37,4%, според данни на испанския статистически институт.

От 2007 г. досега цените на жилищата в Испания са се понижили с над 40 на сто заради финансовата криза, която порази строителния сектор. За местните жители е все по-трудно да купуват имоти заради ограниченията при кредитирането и нарастващата безработица.

Половината от домакинствата в Испания имат да изплащат дълг, свързан със собственост, като средният му размер е малко под 43 хил. евро. При младите домакинства - до 35-годишна възраст, делът на длъжниците достига дори 81%.

Около 584 000 са празните жилища в Испания, които чакат своите нови собственици, посочва изданието. Заради спънките на вътрешния пазар правителството насърчава чуждите инвестиции в сектора на имотите, включително и на заможните купувачи от държави извън Европейския съюз (ЕС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още