IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse: Отрицателните лихви правят жилищата в Швейцария недостъпни

Апартамент в страната може да струва над пет пъти повече от средния годишен доход и над седем пъти повече от цената на еднофамилно жилище

16:44 | 06.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Отрицателните лихви в Швейцария правят притежаването на жилищен имот все по-недостъпно в страната, където еднофамилните жилища може да струват десет пъти повече от средната годишна заплата, показва изследване на Credit Suisse Group, цитирано от Bloomberg.

На фона на намаляващия праг, от който банките започват да налагат отрицателни лихви по паричния баланс, инвеститорите се насочват към имотния пазар в търсене на положителна възвръщаемост и нисък риск, съобщи втората по големина банка в Швейцария в доклад за имотния пазар.

„Частните инвеститори, които търсят сигурни инвестиции, следват примера на инвеститори с по-големи финансови ресурси, като изкупуват жилищни имоти с оглед отдаването им под наем. Тъй като многофамилните жилища не са особено достъпни в днешната среда, има силно търсене на апартаменти и в някои случаи на еднофамилни жилища“, се казва в доклада.

Имотите с инвестиционна цел сега съставляват 17 на сто от новоотпуснатите ипотечни кредити, а растящите цени на популярни локации подлагат под натиск доходността от наеми.

Освен това стриктните критерии за достъпност в Швейцария поставя притежаването на жилище извън възможностите на средното домакинство. Апартамент в страната може да струва над пет пъти повече от средния годишен доход и над седем пъти повече от цената на еднофамилно жилище. В най-скъпите области цифрата може да нарасне до над десет пъти.

„Не виждаме балон, но забелязваме рискове и може би надценяване“, казва Фреди Хасенмайл, ръководител на имотните анализи в Credit Suisse и един от авторите на доклада. Според него в момента почти няма спекулативни тенденции на пазара. „Купувачите действат много рационално, а високите ценови равнища са резултат от ниските лихвени проценти“, допълва той.

Швейцарската национална банка, чиято основна лихва в момента е на ниво от -0,75%, многократно предупреди за надценяване на жилищните имоти и за риск от корекция на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още