IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дания, Германия и Португалия са най-достъпните жилищни пазари в Европа

Пазарите на Израел, Русия и Великобритания пък са най-недостъпни според Deloitte

16:54 | 19.06.14 г. 1
Дания, Германия и Португалия са най-достъпните жилищни пазари в Европа

Дания, Германия и Португалия са най-достъпните европейски пазари на имоти за местните купувачи, сочи най-новият имотен индекс на консултантската компания Deloitte, цитиран от CNBC.

Датчаните могат да си купят средно жилище (с площ около 70 кв. метра) с 2,1 годишни средни заплати. В Германия и Португалия са необходими по около 3 годишни средни работни заплати за придобиване на средно жилище.

Търсенето и цените на жилищата в Португалия отчетоха слаб ръст през 2013 г. на фона на възстановяващата се икономика. Новите проекти обаче все още са рядкост.

Резкият спад на цените заради кризата е основният „инструмент“ на пазара на жилища в Португалия в подкрепа на купувачите. Банките също притежават доста жилищни имоти, които ще трябва да извадят на пазара, а това най-вероятно ще продължи да поддържа цените на по-ниски равнища, посочва се в доклада.

Германският жилищен пазар остава стабилен и през миналата година страната е регистрирала едни от най-силните ръстове на цените.

Същевременно въпреки че е най-достъпен за вътрешните купувачи, датският жилищен пазар е и изключително крехък, предупреждават експертите. В най-големите градове цените продължават да се вдигат, докато в по-малките и в селските райони са в стагнация и дори вече пропадат надолу.

Израел е най-недостъпният пазар за купувачите на жилища, пише още в доклада. За покупката на средно жилище в страната са необходими около 12,1 годишни средни заплати. От 2007 г. насам цените на жилищата в страната са скочили с около 80%, отчитат експертите.

Същевременно запасът от жилища в Израел през 2013 г. е бил най-нисък в сравнение с 16-те проучени европейски пазара.

Русия също е сред най-недостъпните пазари на жилища – за средно жилище там са необходими 10,4 годишни работни заплати през 2013 г. Във Великобритания са нужни 8,5 заплати, като Лондон пък е определен като най-скъпият град за покупка на жилище в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
forum_rookie
преди 9 години
А върху БГ територията пък са най-недостъпни...Както се е произнесъл един известен наш сънародник, когато е бил в банята, "кеф, майка му стара!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още