IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчният план на Тръмп може да засегне пазарите на скъпи жилища в САЩ

Домакинствата, които приспадат от данъците си разходите за ипотеки, ще се свият до около 11 млн. от 34 млн.

10:05 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скъпите жилищни пазари в САЩ - от предградията на Ню Йорк до крайбрежните градове на Калифорния, биха могли да се окажат пряко засегнати от законопроекта за данъчната реформа, представен от републиканците, пише Bloomberg.

Законопроектът предвижда за данъчни цели да се приспадат лихвите по ипотечните заеми на домакинствата до 500 хил. долара. Сегашният праг е 1 млн. долара.

Това ще отслаби стимулите на пазарите, където разходите за имот са високи и сделките изискват големи ипотеки, посочва агенцията.

За много домакинства това приспадане ще се окаже също така безполезно, тъй като се намаляват значително други държавни и местни приспадания, подчертава агенцията.

Данъчният план на Доналд Тръмп на практика изпраща в ступор жилищния сектор, който напоследък се разглежда като най-голямата заплаха за икономиката от десетилетие насам. Националната асоциация на брокерите на имоти в САЩ коментира, че са се потвърдили най-големите притеснения на организацията.

Акциите на строителните компании пък се сринаха най-силно от повече от година насам.

Изчисленията показват, че около 7 млн. домове в Калифорния и почти една пета от жилищата в Ню Йорк ще бъдат засегнати от плана. Броят на домакинствата, които се възползват от приспадане на ипотечните лихви, ще се свие до около 11 млн. от 34 млн. понастоящем.

Планът може да ограничи продажбите на жилища и по други начини. Съгласно действащия закон една двойка, която продава своя дом, може да изключи до 500 хил. долара от капиталовите печалби от брутния си доход, стига те да са използвали дома като основно жилище за две от последните пет години. Според новия план те трябва да го използват като основно жилище за пет от последните осем години, за да се класират.

Собствениците с високи доходи може изобщо да не се възползват заради спецификата на намаляване на това изключване.

Според някои експерти обаче това е преувеличение, тъй като пазарът на луксозни имоти се забавя. Строителните компании освен това все повече се насочват към сегмента на жилищния пазар под 500 хил. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още