IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчното облекчение не е причина за силния ръст на жилищните цени на Острова

Според британски институт най-високите ръстове на цените са отчетени в райони, които са се възползвали най-малко от данъчната ваканция

15:25 | 24.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Временното намаляване на гербовия налог от британския финансов министър Риши Сунак не е довело до бума на цените на жилищата във Великобритания миналата година, сочи проучване на Resolution Foundation, което повдига въпроси дали стратегията не е причина за пропиляване на парите на данъкоплатците, пише Financial Times.

Официални данни сочат, че цените на жилищата са нараснали с 13,2% в годината до юни, най-бързия темп от 2004 г. насам, а изследването на института, публикувано миналата събота, е установило, че най-големите ръстове на цените са отчетени в райони, който най-малко са се възползвали от данъчното облекчение.

Наред с данните, че жилищният пазар остава силен след частичното оттегляне на съкращенията от гербовия налог от началото на юли, изследването показва, че пазарът ще избегне рязка корекция, след като временните стимули бъдат отменени напълно през есента.

Британският финансов министър въведе ваканцията от гербовия налог през юли 2020 г. за първите 500 хил. паунда при покупка на жилища, с което купувачите можеха да спестят максимум 15 хил. паунда. Освободената от данъци сума беше намалена наполовина до 250 хил. паунда от края на юни и ще бъде отменена напълно от 1 октомври, когато ще се върне стандартното ограничение от 125 хил. паунда.

Според Resolution Foundation се очаквало, че райони на Англия, където средните цени на жилищата са били близо до тези, които са се възползвали максимално от данъчното облекчение, ще регистрират най-голям ръст на цените, ако данъчната ваканция беше основната причина за повишението.

Тя обаче установила, че не само няма връзка между районите с най-големите ръстове и повишаването на цените на жилищата, а най-слабо възползвалите се от ваканцията от гербовия налог райони са отчели най-голям ръст на цените на жилищата.

„През миналата година цените нараснаха с 13% в една пета от районите, където спестяванията като резултат от ваканцията от данъка върху сделките са били пренебрежими или изобщо ги е нямало, спрямо 7% в една пета от локациите, където са постигнати най-високите спестявания“, отбелязва институтът.

Резултатите показват, че други по-глобални сили са тласнали жилищните цени към ръст – ниските лихви, принудителните спестявания по време на пандемията и променящите се предпочитания на купувачите. Тези фактори за валидни за цял свят, където цените на жилищата растат с най-бързия си темп през последните две десетилетия.

Според Кришан Шах, изследовател в Resolution Foundation, е неправилно да се посочва ваканцията от гербовия налог като причина за повишаването на цените на жилищата. В същото време това повдига „големи въпроси за стойността на парите, особено като се има предвид, че политиките само в Англия и Северна Ирландия ще струват изгубени данъчни приходи от 4,4 млрд. паунда“, допълва той.

Изследването на института е в унисон с най-новите данни, според които жилищният пазар не отчита спад след частичното прекратяване на ваканцията от гербовия налог.

Джеръми Лийф, бивш ръководител на жилищните анализи в Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти и брокер в Северен Лондон, казва, че според новите данни за пазара „прогнозираната корекция на цените веднага след оттеглянето на ваканцията от гербовия налог не се осъществява“.

Крис Хеър, старши икономист в HSBC, допълва, че макар купувачите да са бързали с финализирането на сделките преди ограничаването на данъчното облекчение от началото на юли, ходът „със сигурност не тласна британския жилищен пазар към срив“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още