IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Debenhams отчете рекордна загуба, планира затварянето на 50 магазина

Веригата универсални магазини е регистрирала загуба от 557 млн. евро в годината до септември

11:44 | 25.10.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската верига универсални магазини Debenhams обяви рекордни годишни загуби и съобщи, че ще затвори до 50 магазина, което застрашава 4 хил. работни места, съобщава ВВС.

В годината до края на септември компанията е регистрирала загуба от 491,5 млн. паунда (557 млн. евро) спрямо печалба от 59 млн. паунда (67 млн. евро) предходната година.

Debenhams, която има 166 клона, обяви по-рано че планира да затвори десет магазина. Ръководителят на компанията Серджо Бъчър заяви, че тя „взема трудни решения“ за магазини, чието финансово представяне вероятно ще се влоши с течение на времето.

Веригата не публикува списък с магазините, които са застрашени от затваряне.

Бъчър заяви, че още 40 обекта, чието затваряне се обмисляло, „в момента имат положителен принос за бизнеса“, но допълни, че предвид настоящите тенденции те едва ли ще останат печеливши в следващите години и следователно компанията възнамерява да ги затвори в идните три до пет години.

По информация на ВВС 4 хил. работни места може да бъдат засегнати от промените, но Debenhams изрази надежда, че принудителните съкращения ще бъдат сведени до минимум, а някои от освободените ще са хора, които така или иначе са смятали да напуснат бизнеса.

Debenhams предприе реформи, за да съживи представянето си, като променя магазини и въвежда нови преживявания, включително козметични салони и барове с италианско вино.

Магазините съставляват над 80% от печалбата на веригата. Ричард Лим, главен изпълнителен директор на Retail Economics, казва, че Debenhams оперира в тази част на пазара, която е подложена на най-голям натиск.

„Най-просто казано универсалните магазини са изключително скъпи. Комбинацията от твърде много пространство, тромави договори за наем и растящи оперативни разходи се сблъсква с ускорена промяна на поведението на клиентите към електронната търговия и преживяванията. Това подкопава печалбата им и трябва да настъпят промени в бизнеса, ако искат да оцелеят“, допълва Лим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
I
преди 5 години
Да му мислят инвеститорите в молове и в търговски площи! Само логистичните центрове имат потенциал, заради онлайн търговията, която ще стане основен начин за купуване и пазаруване от потребителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още