Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Делът на свободните офис площи в китайските хъбове достига над десетгодишен връх

Показателят на Шънджън и Шанхай достига своеобразен връх поне от времето на финансовата криза през 2008 г., сочат данни на CBRE Group Inc.

Делът на свободните офис площи в китайските хъбове достига над десетгодишен връх

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Делът на свободните офис площи в големите градове в Китай достига най-високата си стойност от над десетилетие, дори когато икономиката на страната продължава  да се възстановява с бързи темпове след избухването на коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Делът на свободните офис площи в Шанхай се покачва до 20% през второто тримесечие, докато показателят в технологичния център на Шънджън достига 21%.  И в двата случая броят на незаетите офис площи достига своеобразен връх поне от времето на финансовата криза през 2008 г., показват данни на CBRE Group Inc.

В това отношение показателят за Пекин се покачва до 15,5%, най-високият след 2009 г.

Китай беше първата държава в света, която предприе ограничителни мерки през първото тримесечие, за да ограничи разпространението на COVID-19. Това позволи на страната да постигне относителен успех в борбата с пандемията и да отвори отново много предприятия. Но консервативният подход за стимулиране, съчетан със страха от втора вълна на инфекции, доведе само до скромно възстановяване на икономиката, което накара корпоративните наематели да действат предпазливо.

„Обикновено наемателите стават по-консервативни и мнозинство от тях избират да замразят плановете си за разширяване или преместване,“ споделя Майкъл Ву, изпълнителен директор на компанията за офис услуги Colliers International Group Inc.

Пекин нанесе своеобразен удар върху наемодателите, когато през май постанови на големите държавни компании да предоставят гратисен период от три месеца за по-малките дружества, в който вторите ще бъдат освободени от наем. Частните наемодатели бяха насърчавани да направят същото. Въпреки че подобни мерки предотвратяват срив при търсенето на офис площи, голяма част от наемателите остават предпазливи и след изтичането на въпросния период, посочва Синди Цъй, от Hi-Tech Park Caohejing.

В много големи градове е налице и проблем с търсенето на офис площи. От 14 основни хъба, оценени от Jones Lang LaSalle Inc., наемите се понижават за всички през трите месеца, приключили на 30 юни, бележейки второ поредно тримесечие на пониженията.

Очаква се общите незаети офис площи в Шънджън да се увеличат с около 60% до 2023 г. от края на 2019 г. и да скочат с 44% в Шанхай, изчислява JLL. Това излишно пространство ще свие допълнително наемите, прогнозира Colliers.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Airbnb планира да подаде тайно документи за IPO през август