IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank съветва да се залага срещу облигации, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти

Фалити и принудителни отнемания могат да доведат до неизпълнение на ипотеките на редица магазини и молове, предупреждават анализатори

16:46 | 13.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Анализаторите в инвестиционната банка Deutsche Bank – един от най-големите затрахователи на облигации, обезпечени с американски ипотеки на бизнес имоти, казват, че сега е моментът да се залага срещу тези ценни книжа, посочва Bloomberg.

Тези ценни книжа са уязвими, защото са подкрепени отчасти от наеми от търговци на дребно, които са изоставаща част от икономиката, казват Ед Риърдън и Саймън Муй в бележка от тази седмица. Комбинация от фалити и процедури по принудителни отнемания може да доведе до по-бърз от очакваното темп на неизпълнение на ипотеките на редица магазини и молове. Освен това съществува натиск от страна на онлайн търговците, посочват от Deutsche Bank.

От Deutsche Bank препоръчват инвеститорите да залагат срещу две серии индекси на облигации, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти – едната от 2012 г., а другата от 2013 г. Тези индекси имат по-голяма експозиция към молове, отколкото други измерители от последните години.

Банката и преди е съветвала да се залага срещу сектора на недвижимите имоти. Преди финансовата криза няколко трейдъри, начело с Грег Липман, залагат срещу облигации, обезпечени с жилищни ипотеки, и това им помага да смекчат удара от глобалния банков срив. Усилията му намират отражение в популярния филм The Big Short.

В бележката си от тази седмица Deutsche Bank съветва да се купува защита от фалит по кредита на тези сегменти от CMBX индексите, които са на една стъпка от рейтинг боклук (junk), a именно BBB-. През миналата седмица Morgan Stanley също посъветва да се залага срещу тези сегменти на индексите. Именно облигациите с рейтинг BBB- в индекса 2012 Markit CMBX поевтиняват от края на януари.

Редица анализатори и инвеститори отправяха предупреждения в продължение на поне две години за влошената ситуация в застраховането на секюритизиран дълг. През 2015 г. председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че дълговият пазар на имотите прегрява. Миналия месец тя също предупреди, че цените на търговските площи са високи.

Deutsche Bank беше най-големият застраховател на облигации, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, през 2012 и 2013 г., като реализира около една пета от сделките, сочат данни на Commercial Mortgage Alert. Покупката на защита от фалит по CMBX индексите от тези години на практика представлява залагане срещу много от облигациите, които банката е продала през този период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
това да не са същите анализатори, къде ги посъветваха да се набълбоцат с джанки 2007-*** - 2008-***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 7 години
Подвеждат инвеститорите! В момента цялата икономика, включително на корпоративните облигации (каквито и да са те), тръгва нагоре, заради редактирането на Дод-Франк. Евентуално след прегряване на икономиката, е възможно да се случи това, което казват. Но преди това тези облигации ще продължат да растат и то здраво! Ако инвеститор шортира сега, само ще губи. След 3-4 години, когато евентуално започнат да падат, той просто ще е загубил прекалено много. Те явно се застраховат, но няма начин. Този шорт ще е актуален след 3-4 години. Сега само ъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още