Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Днешните млади британци може никога да не притежават собствено жилище

Необходими са радикални реформи в сектора на наемите на частни жилища, показва анализ на британски институт

Днешните млади британци може никога да не притежават собствено жилище

Снимка: Архив Ройтерс

Поколения млади хора във Великобритания може никога да не се сдобият със собствен дом и вместо това да живеят под наем през целия си живот. Това става ясно от изследване на института Resolution Foundation, според което до една трета от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. - бел. ред.) няма да притежава собствено жилище.

Според института са необходими радикални реформи в сектора на наемите на частни жилища, за да се отговори на търсенето, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Институтът предлага нови данъчни реформи, за да се предотврати собствеността на няколко жилища и да се подкрепи притежаването на дом от младежите наред с подкрепа за местните власти за осигуряване на по-достъпни жилища.
Resolution Foundation предупреждава също, че властите не могат да си позволят да пренебрегват лошото качество и несигурността в сектора на частните жилища под наем.

Наемите на частни жилища растат бързо в последните десетилетия. На 30-годишна възраст 40% от младежите от поколението Y живеят под наем, два пъти повече, отколкото представителите на поколението Х и четири пъти повече от бейби бумърите, когато са били на същата възраст. В същото време достъпът до общински жилища намалява точно толкова бързо, колкото и равнището на собственост на жилище.

С оглед подобряването на предлаганите жилища под наем Фондацията призовава за въвеждането на безсрочни договори за наем като единствена форма на договори в Англия и Уелс по примера на Шотландия. Такива договори са обичайна практика също в Германия, Холандия, Швеция и Швейцария.

Още по темата

Освен това според института трябва да се постигне правилен баланс между нуждите на наемателите и правата на собствениците. Той отбелязва, че собственик може да принуди наемател да напусне жилището, ако не плаща наема, не се грижи за имота или ако собственикът иска да продаде жилището или да заживее отново в него. Той обаче не може просто да прекрати договора за наем с кратко предизвестие без основателна причина.

Институтът предлага още създаването на нови съдилища по жилищните въпроси, които да разрешават бързо споровете между собственици и наематели.

„Жилищните проблеми във Великобритания се превърнаха в пълномащабна криза в последните десетилетия и младите хора поемат бремето, като отделят рекорден дял от доходите си за дома в замяна на живот в по-малко жилище под наем“, казва Линдзи Джъдж, старши анализатор в Resolution Foundation.

„Ако искаме да разрешим веднъж завинаги жилищната криза, трябва да подобрим условията за милионите семейства, живеещи в частни жилища под наем. Това означава да повишим жизнения стандарт и да намалим рисковете, свързани с наемането на жилище чрез реформиране на договорите за наем и стабилизиране на наемите“, допълва тя.

„За да бъде жилищната стратегия ефективна за хората на всички възрасти, тя трябва да включва комбинация от подкрепа за наемателите, купувачите на първо жилище и в крайна сметка равнище на жилищно строителство, което отговаря на нуждите на страната“, отбелязва Джъдж.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
0
 
8
khao до: julian12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
ти си ми ясен като вчерашен вестник в селска тоалетна :):)
нищо не мога а науча от човек като теб, виждал съм хиляди такива ... не си интересен и за това ти се подигравам :)
4
 
3
 
7
julian12 до: panther
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
При сегашното съотношение на доход/цена на имот, по-голяма част от хората не могат да си позволят много. Това е следващата фаза на съвременното робство. Като цяло задлъжнялоста в световен мащаб е достигнала върхово равнище и следващите стъпки са много важни за решаването на този проблем. Опасявам се, че ще се случи най-лошото защото корпорациите не искат да направят стъпка, две назад. Дано не съм прав...
4
 
5
 
6
julian12 до: khao
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Те ядат от моя хляб, не аз от техния. Дребни душици като теб имат десетилитя да учат докато разберат някои елементарни неща за механиката на живота...
4
 
9
 
5
panther до: george353
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
В момента има доста материали, които убеждават хората колко било "модно и удобно" да се живее под наем - не плащаш данъци, не се занимаваш с поддръжка, имаш "свобода" да се местиш, за да работиш където искаш... яко, а?
Плащаш наем на олигархията, после се местиш за да работиш пак за олигархията и накрая на живота си изцеден до последната капка и нямаш пукнат грош и никакви имоти, а богатите са станали още по-богати (щото са много умни и работни де, не че е на твой гръб). Ще им изяде главите тая лакомия.
16
 
5
 
4
khao до: julian12
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
що за гнида трябва да си, да идеш там да ядеш от хляба им и да ги плюеш ? .... ае иди малко на работа в масковието там дето всичко е както трябва... ама не искаш oтрепкo емигрантска, сефиш в гнилия запад :):)

Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тригодишно дъно през декември