IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорите за наем на офиси в Ню Йорк достигнаха 11-годишно дъно

Сделки, които са подготвяни от месеци, се провалят или се отлагат за неопределено време

22:50 | 11.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Коронавирусът замрази офис пазара в Ню Йорк. Новите договори за наем в града, който е епицентърът на заразата в САЩ, са намелели до най-ниското си тримесечно ниво от 2009 г. насам, сочат данни на Newmark Knight Frank, цитирани от Bloomberg.

Сривът е настъпил през март, когато компании затвориха врати, за да овладеят разпространението на вируса.

Сега пазарът, който вече беше изправен пред ръст на новите офиси, трябва да се справя с екзистенциална криза. С нарастването на последиците за икономиката компаниите отлагат планове за разширяване и сключване на нови договори за наем, тъй като обмислят от колко площи ще се нуждаят в Ню Йорк след пандемията.

„Сделките, по които работех, замряха много бързо към момента, когато всичко изгасна. Хората просто спряха. Много сделки или замряха, или са замразени“, казва Дена Коен, партньор в адвокатската кантора Herrick Feinstein.

Тежък удар

Кризата е натежала върху книжата на SL Green Realty и Vornado Realty Trust, които са изтрили над 5 млрд. долара от пазарната си стойност от началото на март. Рейтингът на акциите на Vorando беше понижен на „продавай“ от анализатор на Stifel.

Компанията влага над 2 млрд. долара в трансформирането на района около Pennsylvania Station с магазини и нови офиси. Главният изпълнителен директор на тръста за инвестиции в недвижими имоти Стивън Рот заяви, че сключването на нови договори за наем в Ню Йорк е сведено до минимум и вероятно ще е необходимо известно време, преди бизнесът да се възстанови.

“Следващата около една година ще бъде много трудна – загубена година, трагична бездна“, заяви Рот по време на видеоконферентна връзка.

Сделки, които са подготвяни от месеци, се провалят или поне са отложени за неопределено време. Компанията за недвижими имоти Avison Young работела по договор за наем на офиси в Манхатън близо девет месеца, но миналата седмица наемателят се отказал, като заявил, че иска да изчака няколко месеца, за да види как се развива пазарът.

„Всички възприемат изчаквателен подход“, казва Мити Либерсън, управляващ директор на нюйоркския офис на компанията.

Ръст на строителството

Собствениците на имоти в Ню Йорк твърдят, че офисите остават съществени за производителността и че компаниите ще върнат служителите в офиса, след като пандемията отслабне. До този момент събираемостта на наеми за офиси е по-добра в сравнение с наемите на търговски площи. Въпреки това служителите се приспособяват към работата от вкъщи, а компаниите трябва да се справят със забавянето на икономиката и обмислят внимателно нови договори за наем.

Пандемията връхлетя в момент, когато в Ню Йорк на етап строеж бяха над 1,5 млн. кв. м офис площи, като една четвърт от тях се очакваше да бъдат завършени през тази година, сочат данните на Newmark.

Средният наем на офис в Ню Йорк достигна рекорд през първата част на 2020 г., показват още данните на компанията. Ръстът се дължи на компании, които заемат площи в скъпи нови сгради. Сега е трудно дори да се определят пазарните цени, казва Оуен Томас, главен изпълнителен директор на Boston Properties.

Намаляващите наеми ще се отразят на цялата индустрия и „ще създадат проблеми за оставащите площи, които изискват доста скъпи наеми, за да бъдат проектите на печалба“, казва Даниъл Исмаил, анализатор в Green Street Advisors.

По-малко недвижими имоти

Банките и финансовите компании отдавна са най-големите наематели на офиси в Ню Йорк. Но тъй като индустрията се приспособява към работа от вкъщи, може да минат месеци преди офисите да отворят отново. Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман миналия месец каза, че може да си представи бъдеще с „доста по-малко недвижими имоти“.

Ню Йорк страда и заради индустрията на споделените офис пространства, която не успява да се възстанови след срива на IPO-то на WeWork миналата година. Компании за споделени работни пространства наемат над 1,3 млн. кв. м площи в Манхатън, около 3 на сто от общите наличности. WeWork съставлява над половината от този дял, сочат данни на Savills.

Освен това Ню Йорк заздрави статута си на нововъзникващ хъб за големи технологични компании през последните месеци. Собствениците разчитат на технологичния бум, за да стимулират търсенето на офис площи. Google, която засили разрастването на технологичните компании в Манхатън, неотдавна се оттегли от сделки с недвижими имоти по Западното крайбрежие.

В Ню Йорк още договори за наем може да бъдат загубени, тъй като градът не успява да се възстанови, а компаниите се приспособиха към новата нормалност, преосмисляйки присъствието си на офис пазара.

„Сега, когато имаме този експеримент, който работи относително добре за повечето компании, наистина ли трябва да връщаме всички в обичайната офис среда?“, пита Джим Ъндърхил, главен изпълнителен директор на консултантската компания в областта на търговските площи Cresa. “До голяма степен отговорът е не“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още