Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Доверието на инвеститорите към проптех сектора в света расте

Пазарът навлиза в зряла фаза и сделките започват да се сключват на по-късен етап, а доларовата им стойност е по-висока

Доверието на инвеститорите към проптех сектора в света расте

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Въпреки негативните последици заради проваленото първично публично предлагане на WeWork през 2019 г., фондовете за рискови инвестиции в света смятат, че проптех секторът преминава през период на здравословна нормализация и рационализация. Очакванията са, че силните попътни ветрове за сектора ще се запазят и през 2020 г., пише онлайн изданието World Property Journal.

„Индексът на инвеститорите достигна исторически връх от 8,8 пункта в средата на 2019 г., след което намаля до 8 пункта в края на годината. Спадът може да се дължи на комбинация от пазарни сили, включително проваленото IPO на WeWork и несигурността преди годината на избори в САЩ, но обемът от сделки на инвеститорите започва да намалява“, казва Арън Блок, съосновател и управляващ партньор в базираната в Ню Йорк компания MetaProp.

„Само 45% от инвеститорите планират да направят повече инвестиции през 2020 г. спрямо 2019 г., което е спад в сравнение с 64 на сто преди шест месеца. Въпреки че това е значително понижение, пазарът навлиза в зряла фаза и виждаме, че сделките в проптех сектора започват да се сключват на по-късен етап, а доларовата им стойност е по-висока. Това води до застой в броя на сделките на годишна основа“, допълва Блок. Според него силният брой сделки и растящата дейност по сливания и придобивания поддържат висок оптимизма на инвеститорите през 2020 г.

С навлизането на пазара в зряла фаза стартиращите компании в проптех сектора наемат повече служители и постигат високи годишни приходи. Тъй като притокът на стартъпи на пазара продължава, консолидацията ще остане висока.

Още по темата
„Индексът Global PropTech Confidence показва, че силният интерес на инвеститорите към проптех сектора продължава. Ню Йорк остава глобален хъб за технологично развитие и иновации, предоставящ необходимите решения за справяне с предизвикателствата пред имотната индустрия“, коментира Кристофър Бийч, главен технологичен директор на компанията REBNY.

Общо 80% от анкетираните инвеститори за целите на индекса са заявили, че очакват или повече, или същия брой придобивания през 2020 г. в сравнение с миналата година. 81 на сто от стартъпите смятат, че ще бъде по-лесно да привлекат повече или същия рисков капитал като миналата година. За сравнение, в края на 2017 г. така са отговорили само 45% от участниците.

Според 42% от стартъпите е вероятно или много вероятно компанията им да бъде или придобита, или да стане публична, или да има голямо събитие за повишаване на ликвидността през идните три години. Това е ръст спрямо 28% в средата на 2018 г.

Само 16% от стартъпите в проптех сектора са създадени от жени, но делът им се е удвоил спрямо края на 2016 г. и е достигнал исторически връх. Общо 86 на сто от инвеститорите са заявили, че проптех компаниите в портфейла им в момента се представят над или в съответствие с очакванията за ръст на потребителите.

Малко над една трета от стартъпите са имали общи годишни приходи над 1 млн. долара през 2019 г. спрямо 24% година по-рано.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Пандемията сложи край на 7-годишния бум на офис пазара в Токио