Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Другият аспект на гръцката криза - имотите поевтиняха с 30% за 10 години

От началото на финансовата криза в южната ни съседка колективното богатство на гърците е намаляло с 600 млрд. евро

Другият аспект на гръцката криза - имотите поевтиняха с 30% за 10 години

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността на имотите в Гърция е намаляла с 30% през последните десет години на фона на финансовата криза в страната.

През 2008 г. общата стойност на имотите в южната ни съседка е била близо 1 трилион евро, а сега се оценява на 700 млрд. евро, съобщава онлайн изданието Greekreporter.

То изчислява, че от началото на кризата колективното богатство на гърците е намаляло с близо 600 млрд. евро (747 млрд. долара). 8-годишната рецесия в Гърция е довела до намаляване на доходите на жителите на страната, загуба на хиляди работни места и огромни загуби за притежателите на гръцки държавни облигации.

Greekreporter анализира последиците от финансовата криза в три области – депозити, държавни облигации и стойност на имотите. Свободното падане и в трите категории е шокиращо.

Домакинствата и бизнесът са притежавали депозити на обща стойност 235 млрд. евро през 2009 г. Данните за декември 2017 г. показват, че въпреки значителното повишение с 2,5 млрд. евро общата сума на депозитите на гърците е едва 126 млрд. евро. Това означава, че 110 млрд. евро са били изгубени в последните десет години, от които 60 млрд. евро - през последните три години.

Още по темата

Държавните облигации през 2009 г. са били на стойност 83,447 млрд. евро или 34% от БВП. През 2007 г. стойността на същите държавни облигации е 54 млрд. евро – загуба на 30 млрд. евро за осем години.

Това обаче не е всичко – ако се вземат предвид и средствата, използвани за рекапитализацията на гръцките банки, общата загуба от държавни облигации е на стойност 60 млрд. евро за осем години.

Но най-тежките последици идват от понижаването на стойността на имотите, което е довело до загубата на още 400 млрд. евро в годините на строги икономии. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен