IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай въвежда мерки за контрол на брокерите на имоти

Новите регулации ще влязат в сила от следващата година

09:17 | 26.09.14 г.
Дубай въвежда мерки за контрол на брокерите на имоти

През следващата година Дубай ще въведе мерки за по-добър контрол на брокерите на имоти, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Само през тази година са били учредени над 500 нови брокерски компании, сочат данни на имотния регулатор в емирството, който иска да се убеди, че те са съвместими с регулаторната рамка.

Предвижда се да бъдат въведени четири нови регулации точно в момента на силен възход на пазара на имоти и засилена активност на чуждестранните купувачи, особено индийски и британски граждани.

"Ние ще представим четири нови мерки за контрол на брокерите. Имахме над 8 хил. брокерски фирми с 10 хил. служители в един момент, но сега имаме 2 205 фирми с 5 021 служители. Видяхме, че тази година 567 нови фирми създадоха подобен бизнес и  вярваме, че числата са високи за Дубай”, коментира Маруан бин Галита, главният изпълнителен директор на имотния регулатор в емирството.

Новите правила ще влязат в сила през следващата година. Ще се завишат критериите за издаване на лиценз за посредническа дейност на пазара в емирството, ще се въведат и допълнителни изисквания към идентификацията.

Според промените новите брокерски компании ще могат да започват дейност с по-свит състав и разрастването им ще зависи от тяхното представяне на пазара. На брокери, които не осъществят нито една сделка за период от шест до дванайсет месеца, разрешителното за работа ще се отменя.

Разглеждат се и други законодателни промени, свързани с посредничеството на пазара на имоти. Обмисля се въвеждането на задължителен договор за посредничество, който да подписват фирмите и собствениците на имоти, преди жилищата да бъдат рекламирани за продажба или отдаване под наем. В момента тези договори са рядкост на пазара в Дубай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още