IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай засилва хотелиерския сектор

Емирството се подготвя за World Expo 2020, планира да удвои хотелските стаи, за да посреща повече туристи

09:51 | 19.03.14 г.
Дубай засилва хотелиерския сектор

Дубай планира почти да удвои броя на хотелските стаи до 2020 г. заради очаквания поток от посетители на изложението World Expo, съобщава Bloomberg.

Емирството, което е планирало огромни разходи, за да се превърне в търговския и бизнес център на региона, цели да привлича по 20 млн. туристи годишно до края на това десетилетие, коментира Халал Саид Алмари, генерален директор на Dubai Tourism and Commerce Marketing.

Това означава, че хотелските стаи в емирството трябва да се увеличат с около 160 хил., като повечето от тях не трябва да са в луксозната категория, с която Дубай е известен.

„Съществуващата база не е изградена специално за Expo или за каквото и да било събитие от този ранг. Хотелите са изградени на базата на данните за туризма. Дубай няма да се превърне в призрачен град след Expo 2020“, допълва Алмари.

През миналата година емирството е било посетено от 11 млн. души, което е с 11% повече спрямо 2012 г. Туристическият сектор е допринесъл с 4,9% за икономическия растеж, изчисляват властите.

Туризмът е представлявал около 20 на сто от брутния вътрешен продукт на Дубай през миналата година, като до 2020 г. се очаква делът му да се увеличи със 7-9 процентни пункта, допълва Алмари.

Дубай привлича туристи от целия свят. Трафикът на летището в емирството се е увеличил с 14 на сто през 2013 г., след като година по-рано нарасна с 13%. През януари тази година пасажерите, преминали през дубайското летище, са достигнали рекордния брой от 6,4 млн. души.

Емирството планира да инвестира 8 млрд. долара специално заради World Expo 2020. Властите в страната ускоряват строителството на хотели, като съкратиха някои административни процедури и решиха да предоставят земя за строителство на хотели 3 и 4 звезди при преференциални условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още