IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двете най-големи жилищни компании в Германия се сливат в сделка за 19 млрд. евро

Общата компания на Vonovia и Deutsche Wohnen планира да продаде близо 20 хил. апартамента на градските власти в Берлин

12:06 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германската компания за жилищно строителство Vonovia се е договорила за придобиването на конкурентната Deutsche Wohnen за около 19 млрд. евро, което е най-голямото придобиване в историята на европейския имотен пазар, предава Bloomberg. Сделката може да засили още повече напрежението по темата за достъпните жилища в Германия, допълва агенцията.

Придобиването, което е най-голямото за годината в Европа, ще промени имотната индустрия в Германия. Двете компании, които са най-големите собственици на жилища в страната, контролират над 500 хил. апартамента и това може да засили още повече притесненията заради пазарната сила на големите собственици на имоти.

Германските собственици са изправени пред силен обществен натиск през последните няколко години заради растящите цени, особено в Берлин. Активисти в германската столица насочиха гнева си особено към Deutsche Wohnen и настояват за референдум дали градските власти да изкупят големи собственици на апартаменти.

На фона на притесненията за жилищата и напрежението заради големия брой апартаменти, притежавани от компаниите в Берлин, сделката е усилие за „ново начало“, коментира главният изпълнителен директор на Vonovia Ролф Бух на пресконференция във вторник.

Той допълни, че ще разговаря по-късно днес с кмета на Берлин Михаел Мюлер, за да обсъдят сделката. Общата компания планира да продаде около 20 хил. апартамента на града, стана ясно от презентацията.

Въз основа на сделката Vonovia ще предложи 53,03 евро на акция в брой за всяка акция на Deutsche Wohnen, включително предложен дивидент, съобщи компанията късно в понеделник. Офертата представлява бонус от около 18% спрямо цената на акциите на Deutsche Wohnen в края на петъчната търговия.

Vonovia планира да емитира права на стойност 8 млрд. евро след финализирането на трансакцията, очаквано през второто полугодие. Компаниите очакват да спестят разходи за 105 млн. евро на година от съвместното управление на портфейлите си.

Офертата е третият опит на Vonovia за придобиване на Deutsche Wohnen. Предишен опит се провали през февруари 2016 г., когато Vonovia не успя да спечели достатъчно подкрепа от инвеститорите на Deutsche Wohnen. По онова време офертата беше определена от Deutsche Wohnen за враждебна и неотговаряща на най-добрите интереси на акционерите.

Vonovia нае консултанти в началото на миналата година, за да обмисли отново дали сделката е осъществима. В крайна сметка тя реши да не отправя нова оферта.

Компаниите са решили да пристъпят към сделката сега, след като в средата на април германският Конституционен съд реши да отмени противоречивото замразяване на наемите в Берлин. Бух заяви, че решението е предоставило яснота на имотния пазар.

Сделката показва, че Бух най-сетне е успял да спечели доверието на колегата си от Deutsche Wohnen Михаел Зан, след като двамата спориха за цената при проваления опит за сделка преди около пет години.

Очаква се Зан и главният финансов директор на Deutsche Wohnen Филип Грос да бъдат част от управляващия борд на Vonovia след придобиването, съобщиха компаниите.

Придобиване на Deutsche Wohnen би било перлата в короната на серийния предприемач Бух. Той превърна базираната в Бохум Vonovia в европейски имотен гигант чрез редица придобивания, включително закупуването през 2019 г. на шведската компания Hembla AB и сделката през 2017 г. за австрийската компания за жилищно строителство Conwert Immobilien Invest.

Vonovia е създадена през 2015 г., след като Deutsche Annington Immobilien, която Бух оглавяваше, придоби Gagfah в рекордна по онова време имотна сделка за Германия. Но компанията води началото си още отпреди повече от сто години, когато строи жилища за германските работници в железопътния транспорт, стоманодобивната и въглищната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още